Bosna i Hercegovina neće na Euroviziju, ali ide na Turkoviziju

- Hrvatska televizija još nije dobila poziv za sudjelovanje, rekla je za 24sata.hr Tanja Šimić, rukovoditeljica međunarodnih odnosa HRT-a. Dodala je kako je Hrvatska do sada bila na dva natjecanja njihove televizije.

- Žiga i Bandisti predstavljali su nas na Etno festivalu, a Madre Badessa na festivalu zabavne glazbe, rekla je Šimić.

Za razliku Hrvatske, Bosna i Hercegovina potvrdila je odlazak na Turkoviziju jer im je pohod na Eurosong u današnje vrijeme preskup. Njih će predstavljati Emir i Frozen Camels. Na turskoj inačici Eurosonga ove će godine sudjelovati 20 država. Kako bi uspješno konkurirali izboru za najbolju pjesmu Europe, sljedeće godine će, doznaju 24sata.hr, svaka država koja se natječe na Turkoviziji organizirati nacionalno natjecanje kako bi izabrala svojeg predstavnika. Pjevat će na materinjem jeziku, a finalna večer će, kao i ove godine, biti oko božićnih blagdana.

Od prošle godine Turska je odlučila bojkotirati Eurosong zbog pravila da se Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Italija i Španjolska plasiraju izravno u finale. Dosad je Turkovizija bila lokalno natjecanje. Ove godine ondje će se, osim BiH, natjecati Azerbajdžan, Kazahstan, Kirgistan, sjeverni Cipar.....