Bill Cosby proglašen krivim za seksualno zlostavljanje

Bill Cosby
Komičar Bill Cosby proglašen je u četvrtak krivim po tri točke optužnice da je 2004. drogirao i spolno zlostavljao bivšu prijateljicu, što je ključna pobjeda za tužiteljstvo u jednom od prvih suđenja slavnima za spolno zlostavljanje u vrijeme kampanje #MeToo.

80-godišnji Cosby poznat po ulozi brižnog oca iz TV seriji "Cosby show" iz 1980-ih, mogao bi dobiti do 10 godina zatvora za svaku od tri točke optužnice za zlostavljanje Andree Constand. Samim time, Bill bi ostatak života mogao provesti iza rešetaka.

"Ovo je pobjeda ne samo za nas 62 koje smo progovorile, nego za sve žrtve spolnog zlostavljanja, žene i muškarce", kazala je Lily Bernard, jedna od mnogih žena koje ga optužuju za zlostavljanje.

Sudac mu je odredio jamčevinu od milijun dolara do izricanja kazne nakon čega je Cosby napustio sudnicu. Njegov odvjetnik najavio je žalbu na presudu.

Bivša administratorica ženske košarkaške ekipe na Sveučilištu Temple, Constand je jedna od oko 50 žena koje ga optužuju za spolno zlostavljanje. No svi ostali slučajevi su zastarjeli.

Cosby pak tvrdi da su svi spolni odnosi bili s pristankom partnerice.

Prvo suđenje za isti slučaj bilo je prije manje od godinu, no porota se nakon nekoliko dana vijećanja nije uspjela odlučiti je li kriv ili ne, pa je proglašeno nevažećim.