FOTO  Ante Matić snimio spot za pjesmu "Križevi Vukovara"

Ante Matić

Zamisao za stvaranjem pjesme o "gradu heroju" i njegovim junacima rodila se prije dvije godine za Antina boravka u Vukovaru.
- Vrlo sam emotivno doživio boravak u mjestu koje je zbog svega što se tamo događalo postalo sinonim obrane Hrvatske. I dok sam obilazio bolnicu, Ovčaru, groblje… u mislima su mi se vraćale slike stradanja, ali i junaštva vukovarskih branitelja koji su nas svojom žrtvom sve zadužili. I odmah sam poželio svoje osjećaje i dojmove iskazati pjesmom - priča nam Ante kojega smo za vrijeme njegova boravka u rodnom Tomislavgradu kratko ugostili u našem studiju.
Prvi predložak teksta za pjesmu "Križevi Vukovara" poslao mu je Ante Galić – Pasareli, a uglazbio ju je gitarista Goran Mrkonjić iz Antina banda "Crna Adria". Nakon toga pjesmu je poslao prijatelju Tihi Orliću s kojim dogovara aranžman i ubrzo je napravljena i konačna verzija s kojom je Ante jako zadovoljan i za koju vjeruje da će osvojiti i srca publike.

Iako od najranijeg djetinjstva živi u Bernu, Ante je ostao jako vezan uz rodni Tomislavgrad u koji rado i kad je god u prilici zajedno sa svojom obitelji i dolazi.
- Najdraže mi je ovdje boraviti u božićno vrijeme, jer nigdje kao u Duvnu i mojim Borčanima Božić nije tako poseban - priča nam ovaj dvadesetšestogodišnjak koji se glazbom bavi još od malih nogu.
Prvu pjesmu snimio je 2005. godine u Stuttgartu. Bila je to balada "Bit ćeš moja", a godinu dana poslije snima čeznutljivu pjesmu "Duvno moje", koja govori o zavičaju i koja je postala hit među domaćim i raseljenim Duvnjacima. Većinu tekstova piše sam, a već dvije godine surađuje s bandom "Crna Adria", s kojim je nastupao u Švicarskoj i u Austriji. Želja mu je, kaže, jednoga dana održati koncert i u rodnom Tomislavgradu.

Svjestan činjenice da se do uspjeha ne dolazi na prečac, ovaj naš mladi umjetnik odlučio se za rad „preko trnja do zvijezda“. Budući da poslu pristupa ozbiljno i krajnje odgovorno, a uzimajući u obzir talent koji nesumnjivo posjeduje, uvjereni smo da će i njegova zvijezda na estradnom nebu uskoro zasjati punim sjajem.

Cijela pjesma:

 

radiotomislavgrad.com