Zvonimir Ero Jerković: Vjerujem da ću svoju najljepšu pjesmu napisati o Hercegovini

Iz njega je nekoliko odličnih pjesma, a prije par dana izašla je nova prekrasna koja nosi naziv "Mostarka", pa je to idealna prigoda za priču sa Zvonimirom.

Kao prvo hoćeš li nam reći nešto o svojim glazbenim počecima?

Pa ja sam počeo 2010. godine na melodijama Mostara sa grupom koju sam tada okupio, zvali smo se "Aritmija". Sa skladbom "Najdraža". Tu smo osvojili nagradu najboljeg debitanta i od tada je sve lagano krenulo, prvo svirkam po Čitluku i Međugorju, kasnije po Čapljini i nekim okolnim mjestima. Općenito sam se počeo baviti glazbom iz neke "oklade", bolje reći inata, jer mi nitko nije vjerovao da mogu napisati i uglazbiti pjesmu, tada sam tu svoju prvu pjesmu i posvetio svojoj bivšoj djevojci, koja je bila najveći razlog mojih glazbenih početaka.

Poznat si po tome što uglavnom sam pišeš glazbu i tekst za svoje pjesme. Kako uspijevaš sve to spojiti?

Sve svoje pjesme pišem sa nekim smislom, ono što osjećam u tom trenutku ili ono što sam nedavno proživio stavljam na papir i ponekad paralelno s tim pišem glazbu, a ponekad glazbu napišem kasnije, nakon teksta. Svaki tekst je sam po sebi poseban i autobiografski jer sam to proživio. Nisam od onih koji pjevaju o propaloj ljubavi a u sretnom su braku s troje djece.

Koncem prošle godine najavljen je i tvoj album prvijenac, pa kada ga možemo očekivati?

Što se tiče albuma, na to ću još malo sačekati jer smatram da nisam još napravio i dovoljan broj pjesama, ali i dovoljan broj pjesama koje zaslužuju ulazak na album. Ako malo bolje pogledate shvatit će te da nijedna moja pjesma nije ista, jedan od razloga je što još uvijek tražim taj svoj neki stil, a drugi je pak što stvarno volim sve stilove i volim sve probati. Neki stilovi mi bolje sjednu, neki ne.

Koliko je jednom mladom i talentiranom glazbeniku iz Hercegovine teško ili lako probiti se u Zagrebu?

O probijanju u Zagrebu, hah, relativno teško, iako se ja ne baziram na to "probijanje". Radije trošim vrijeme na smišljanje novih pjesama, nego na to kako cu se negdje "vrtjeti" ili puštati. To ne gledam kao neki posao, gledam to kao ljubav, kao strast i jedino tako uspijevam napraviti nešto kvalitetno. Pokušao sam raditi i neke komercijalne stvari i ne zvuči to tako loše, ali to kao da nisam ja.

Treba li uopće postavljati pitanje otkud Ero?

Nadimak "Ero" je, zna se, sinonim za hercegovca, ja se time ponosim i nikada to ne skrivam, bio u Zagrebu, bio u Hercegovini, bio negdje drugdje. Volim taj mali komad zemlje više od života, mogao bih reći, i jedva čekam da me pukne inspiracija i da napišem, vjerujem svoju najljepšu pjesmu, pjesmu o Hercegovini.

Evo svjedoci smo jedne tvoje prekrasne pjesme "Mostarka". Kako je nastala ta pjesma i kome je posvećena?

Pjesma Mostarka je nastala još prošloga ljeta, naravno, inspiracija je došla od jedne djevojke, ali ne u onom klasičnom smislu kako ljudi misle, mladić se zaljubi u djevojku pa joj napiše pjesmu, ne. Pjesma je nastala prema "zapanjenosti" mojega društva prema jednoj prelijepoj Mostarki, i povučen njihovim entuzijazmom, napisao sam prvi oblik pjesme. Kasnije sam to mijenjao pa sam to pokušao poistovjetiti sa sobom i nastalo je tih par stihova koji su, čini mi se, baš zapeli za uho slušateljima.

Možeš li izdvojiti neku svoju pjesmu koja ti je najdraža?

Ne postoji pjesma koju bih izdvoijo kao najdražu ili najbolju jer je svaka sama po sebi drukčija, ali evo, kada bih morao izdvojio bih obradu pjesme "tebi majko misli lete" koja se može poslušati na YouTubeu. Nju bih izdvojio prvenstveno iz razloga što je ta pjesma izvukla najviše emocije iz mene, a mislim da se to može i osjetiti kroz pjesmu. Poslije nje bih izdvojio Mostarku, jer mi je stvarno prirasla k srcu i svoju drugu pjesmu "Daleko od sveg" koja je također na YouTubeu, a urađena je u Pop manirima i mislim da je najbolja od svih mojih pop-rock stvari koje sam radio.

Kakvi su ti planovi za naredni period. Može li publika u Mostaru i Hercegovini očekivati neki tvoj koncert?

Sad za sada moram rijesiti ispite na faxu, haha, a poslije toga planiram snimiti spot za neku od svojih pjesama, o tome nisam jos detaljno razmišljao, ali krajem drugog planiram početi. Bila je i ideja da se Mostarka prijavi na Melodije Mostara, ali vidjet ćemo. Ima još vremena. Prvenstveni plan mi je uvježbati prateći bend koji sam nedavno sastavio i pripremiti se za ljeto.

Poruka našim čitateljima?

Prije svega htio bih se zahvaliti svim ljudima koji podržavaju moj rad, svima onima koji su sudjelovali na bilo kakav način u kreiranju pjesama i nadasve, htio bih se zahvaliti svome producentu Josipu Joci Vukoji bez kojeg nijedna pjesma ne bi zvučala jednako dobro.

hercegovina.info