'Stanje na Zrću je izmaknulo kontroli'

... koju dolaze turisti iz 80-ak zemalja, postala je i teret novaljskom turizmu. Ili barem onom dijelu kojem je dosta buke i bjesomučnog partijanja zbog kojeg obiteljski gosti zaobilaze ovaj dio Paga. 

Na tribini su bili potpredsjednik Sabora Josip Leko, saborski zastupnik SDP-a Šime Lučin i savjetnik ministrice turizma Davor Njirić. Kako prenosi Večernji list, uvertira tribini bilo je odbacivanje urbanističkog plana uređenja Zrća, koji osim opozicije nije prihvatio ni HDZ-ov saveznik HSS, a ni jedan HDZ-ov vijećnik. 

'Stanje na Zrću je izmaknulo kontroli'

Prema riječima inicijatora tribine Boris Šuljića, vlasnika poznatog ugostiteljskog objekta Boškinac, nezavisni vijećnik i predsjednik kluba vijećnika nezavisne liste i SDP-a, urbanistički plan je odbijen kako bi se spriječilo osnaživanje postojećeg stanja na Zrću. Tvrdi da je stanje na Zrću i oko njega potpuno izmaknulo kontroli te da treba sagledati i prednosti i nedostatke ovakvog turizma. 

"Hoćemo li imati štale u kojima ćemo gostima ponuditi samo vreće za spavanje ili turizam koji će privući i značajne i vrijedne investicije, ali i goste koji su visoke platežne moći? To što klubovi imaju imena za novaljski turizam i ne znači puno ako gosti imaju slab budžet, a lokalna zajednica mizernu zaradu", kazao je Šuljić dodavši da bi sve trebalo biti riješeno urbanističkim planom i turističkom strategijom. 

Novaljci su na tribini istaknuli da zbog buke noću ne mogu spavati te da turizmu ne priliči šetnja golih, pijanih ili drogiranih partijanera po gradu. 

Mnogi bi htjeli imati Zrće...

No, gradonačelnik Novalje Ivan Dabo ima potpuno drugačije mišljenje. On je ustvrdio da je tribina bila politički promašaj te da je o eventualnim problemima trebalo organizirati okrugli stol, ali ne u predsezoni. 

"Bombastičnim izjavama o ukidanju Zrća u biti se želi zlo turizmu. Možete misliti kako se nakon ovakvih objeda osjećaju oni koji su već isplanirali i ove godine doći u Zrće, koje nama nitko nije poklonio, nego smo ga mi stvorili ulaganjem u infrastrukturu. Mnogi bi htjeli imati Zrće, koje je hrvatski i svjetski brend, što priznaje i Ministarstvo turizma.

Mi smo 2003. imali oko pola milijuna noćenja u Novalji, a 2011. bilježimo 1,1 milijun noćenja. Lažne su tvrdnje o sedam eura po osobi jer u predsezoni apartman za četiri osobe u Novalji košta 60 eura, a u sezoni košta 100 eura. I prije Zrća imali smo paški sir, more, ribu, ali je neosporno da smo tek sa Zrćem broj noćenja povećali za gotovo pola milijuna. Zato su napadi na Zrće čisto politikantstvo", kazao je Dabo za Večernjak.