Spektakl eminentnih hrvatskih klapa u Kistanju

klape, kistanje
Program je otvorila domaća klapa "Zvono" koja je pokazala da se i u ovom dijelu Hrvatske njeguje baština koja je, za one koji to ne znaju, priznata od UNESCO-a kao nematerijalna svjetska baština. Nakon njih nastupila je ženska klapa "Mela" sa Murtera i klapa "Asseria" iz Benkovca. Već prve tri klape su podgrijale atmosferu u zdanju koje je akustički kao stvoreno za ovaj tip koncerta.

Slijedila je izuzetna klapa "Cima" iz Šibenika, a nakon njih je nastupila ženska klapa "Luna" iz Kožina, mjesta kraj Zadra. Cure su briljirale toliko je da je publika tražila pjesmu više, a nakon njih je nastupila šibenska klapa "Jacera".

Nakon njih nastupila je klapa "Sv. Luka" iz otka kod Sinja, klapa u usponu koja je na zadnjem Omiškom festivalu oduševila publiku i pokazala da će se još dugo čuti za nju. Njih je slijedila ženska klapa "Rećina", pa klapa "Adriaticum" iz Šibenika.

I, tada je nastupio tzv. crescendo, odnosno vrhunac u kojem su nastupile klapa "Munita" iz Zadra, klapa "Bunari", pobjednici Omiškog festivala (najkvalitetnijeg natjecanja klapa u Hrvatskoj) i poseban gost, klapa "Kaše" iz Dubrovnika.

Nakon njihovog nastupa sve klape su izašle na pozornicu i uz stare dubrovačke instrumente otpjevale "La musica di notte" i poslale veliku pozivnicu i za slijedeći susret 2017.

Budući da ovo nije susret natjecateljskog karaktera, a uzimajući u obzir kvalitetu i značaj gostiju, Kistanjski susret klapa sigurno spada među 3 najkvalitetnija susreta u Hrvatskoj. Nakon susreta je u kripti Crkve organiziran "after party", a kad znate koliko je velika gostoljubivost Janjevaca, onda ovaj susret prelazi na prvo mjesto u Hrvatskoj.

Vjerujemo da većina građana Knina i okolice nije ni svjesna da se blizu njih redovito održava kulturna manifestacija kakve u Kninu zadnjih petnaestak godina nije bilo, pozivamo sve ljubitelje prave klapske i dalmatinske glazbe da iduće godine dođu posjetiti ovaj susret koji će im ostati dugo u sjećanju.

feral.news