Pobjednici WHFesta

whf
Najbolji kratki film je 'Manikura' autora iz Širokoga Brijega (Krsljevoć, Gslić, Sopta) dok je najbolji prilču '23 sekunde' napisala Anita Barać iz Sinja.

Inače, Kezz je autorski projekt 26-ogodišnje autorice autorice Tamare Ristić, koja kaže kako je glazba sačinjena od više modernih žanrova, a pjevanje da je nadahnuto izvornom glazbom Balkana.

Književni žiri nagradio je i Juru Divića iz Vrgorca za priču 'Katolička misija' dok je treću nagradu osvojio Siniša Anđelić iz Zagreba s pričom 'Sidi Mare na kamen srudencu...'. Pokrovitelj književne nagrade je Bljesak.info, dugogodišnji partner festivala.

Najbolji film je nagrađen novčanom nagradom koju je osigurala UniCredit Banka, a žiri je na drugo mjesto sjmjestio film Best Efforts dok je na trećem

Novost ove godine je i nagrada za najbolji styling bendova, koju dodjeljuje Levi's, a dobio ju je bend Floridus iz Mostara.

Posljednje večeri nakon koncerata zagrebačkih bendova Big Strip Gorilla i Bad Mushrooms, prikazano je osam filmova u konkurenciji nakon čega su vijećali žiriji.

Filmski žiri činili su višestruko nagrađivani hrvatski glumac Krešimir Mikić, Marko Cindrić, glumac i umjetnički direktor festivala nove drame - Nu:Write Theatre Festival te mladi zagrebački redatelj Filip Mojzeš, kojeg su ove godine nagradili u Beogradu za najbolji kratkometražni igrani film.

Inače, selektori festivala su od preko 200 pristiglih radova, odabrali je 36 priča, 21 film i devet bendova.

Glazbeni žiri predvodio je Zdenko Franjić, glazbeni izdavač, nekadašnji pjevač grupe Loši dečki. Krajem 80-ih godina postaje diskograf te je prvi objavio albume Majki, Overflowa, Bambi Molestersa, Satana Panonskog, Goribora, Damira Avdića, The Humpersa... Pored njega, sud o grupama donijet će i Atilla Aksoj, gitarist Zostera te svestrani glazbenik te Ivan Galić Ivećko, utemeljitelj Hrvatske glazbene unije u Širokom Brijegu te jedan od osnivača WHFesta.

O najboljoj kratkoj priči odlučivali su Petra Ljevak, začetnica i direktorica Zagreb Book Festivala i direktorica Naklade Ljevak, književnica Ivana Simić-Bodrožić, dobitnica Gorana za poeziju i Kiklopa za najbolje prozno djelo te književnik i novinar Emir Imamović Pirke, dugogodišnji prijatelj Festivala i direktor Festivala alternative i ljevice Šibenik (FALIŠ).

I ove godine uz festival su Ožujsko pivo i Elektroprivreda HZHB, a kroz tri dana festivala nastupili su Silente i Edo Maajka, Hladno pivo te grupe Pavel i, nakon proglašenja pobjednika, bend Vatra.