Održano je prvo izdanje street art festivala Zen-Opuzen Zoo

Opuzen, zoološki vrt

Zatrajanja festivala u ovaj inače miran gradić ‘dovedeni' su novi životinjski stanovnici, a pročelja zgrada ukrašena su veselim muralima. Za novi izgled Opuzena zadužena je bila ekipa zagrebačkog kolektiva Pimp my Pump, nekolicina entuzijasta organizacije Street Art Mostar, umjetnici iz Sarajeva i s Likovne akademije iz Širokoga Brijega.
Pripreme za sami festival počele su već u utorak 30. lipnja, a iznjedrile su kartonske životinje koje su se svakodnevno do početka festivala pojavljivale na neočekivanim lokacijama u gradu i svojom prisutnošću mamile osmjehe na lica prolaznika koji su se s njima fotografirali. U ‘zagrijavanju' za sami festival nastao je i mural s hobotnicama Borisa Bare iz Pimp my Pumpa.

U petak su životinje lađama prevezene u svoj novi dom na otoku na Neretvi, čime je otvoren ovaj festival i jedinstveni zoološki vrt, a umjetnici su započeli oslikavanje zidova.
Cijelo događanje održavalo se ispred motela Delta gdje su prisutni mogli doživjeti prvi nacrtani zoloski vrt u Neretvi i vidjeti instalaciju 100 kartonskih ljudi na Starom mostu koja označava protest protiv odlaska mladih.

Za djecu je postavljeno eko selo od kartonskih kućica i modela djece koje su sami oslikali na svježem zraku uz druženje s vršnjacima bez tehnoloških pomagala, a oni nešto stariji bojenjem rive unijeli su šarenilo u inače jednobojnu i učmalu atmosferu ovog pomalo zaboravljenog grada.
Kreativni dani prepuni rada i veselja završavali su uz večernje tulume u motelu Delta, na kojima su za odličnu atmosferu bili zaduženi DJ-i Zak, Agregat, Kozmo, Antony i Antoane.

U subotu je održano freestyle crtanje, za djecu svijeta grupno se skakalo u rijeku, a u nedjelju je povorka bicikala ukrašenih šarenim zastavicama obišla sve lokacije koje su do zadnjeg dana oslikavali okupljeni umjetnici.
Ovo višednevno druženje donijelo je bujicu pozitivne energije u Opuzen koji je nakon dugo vremena postao mjesto na kojem svi žele biti te svi zajednički s veseljem sudjeluju u mnogobrojnim aktivnostima i atrakcijama.

Događaj je održan uz podršku lokalne zajednice, pjesmu i ples, a organizator i pokretač ove hvalevrijedne akcije su opuzenski motel Delta i Udruga „Santa Valerio" koja se bavi promocijom grada Opuzena te kulturnih i tradicijskih vrijednosti ovoga kraja.

Namjera «Zen-OpuzenZoo-a» da se uljepša grad i uključi djecu i mlade u aktivnosti te im se vrati osmijeh na lica je ostvarena, a organizatori se sada nadaju da je događaj bio motivator i inspiracija za ostanak.