Klapa Cambi dolazi u Mostar

klapa cambi, Mostar

Klapa Cambi iz Splita priznato je ime u svijetu klapske glazbe. Njihov dugogodišnji kvalitetni rad, nebrojeni nastupi u Hrvatskoj i inozemstvu te brojne osvojene nagrade najbolje govore o zavidnoj razini klapske izvedbe i odličnom prijemu kod publike.
Priča o klapi Cambi započela je njenim osnivanjem 1986.godine u Kaštel Kambelovcu, a ime joj potječe od splitske plemićke obitelji Cambi koja je imala svoje posjede na području cijele Dalmacije. Klapa od 2007. godine djeluje sa sjedištem u Splitu.
Jedna od najnagrađivanijih i najpopularnijih dalmatinskih klapa doživjela je kroz svoju povijest brojne promjene.
Devedesetih godina prošlog stoljeća klapa započinje svoj trijumfalni pohod na klapskoj i estradnoj sceni te uzastopno pobjedjuje na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu, te na medjunarodnom Festivalu zborova u Veroni. Istodobno klapa Cambi započinje suradnju Z.S.Gibonnijem što je označeno kao revolucionarna prekretnica u klapskom svijetu koja je odredila budući tijek djelovanja klapskih skupina. Klapske skupine time prestaju izvoditi isključivo tradicionalne pjesme, a obradama popularnih skladbi mnogo mladih postaje istinskim zaljubljenicima klapske glazbe što je dovelo do osnivanja velikog broja novih, kvalitetnih klapskih skupina.
Novi milenij donio je velike promjene u klapi, snimaju se nosači zvuka,nastupa se pred prepunim dvoranama u zemlji i inozemstvu, gostuje u brojnim tv emisijama, o klapi se često piše pohvalno u pisanim medijima.
• U posljednje dvije godine uz mnogobrojne nastupe ističemo:
- Više od 10.000,00 ljudi ispunilo je Peristil i sve pristupne ulice do Peristila na kom se koncert klape održavao
- Koncert na Tvrđavi Sv. Mihovil Šibeniku, Kuli Kamerlengo u Trogiru
- tradicionalni koncert humanitarnog karaktera u Hrvatskom narodnom kazalištu Split čiji cjelokupni prihod uvijek bude doniran u korist KBC Split
- Prednovogodišnji koncert u Dvorani hotela Royal, Opatija
- Nakon više od 10 godina rasprodana je dvorana SC Gripe u Splitu, upravo samostalnim koncertom klape Cambi
- klapa je održala samostalni koncert u zagrebačkoj Šalati
- U organizaciji Hrvatskog kulturnog centra klapa je po treći put u kratko vrijeme do posljednjeg mjesta rasprodala novosadsku Sinagogu
- U pripremi je album sa obradama najvećih svjetskih hitova. Klapa je nedavno snimila glazbeni video spot glasovitog svjetskog glazbenog hita "The show must go on", grupe Queen. Napominjemo da je klapa potpisala ugovor sa njemačkom agencijom, istaknutom na svjetskoj glazbenoj sceni, a koja će ovaj i sve buduće glazbene video uratke promovirati na mnogim relevantnim internetskim kanalima.
Klapa je suorganizator Festivala klapske pjesme „Jelsa od versa", koji se održava svake godine u Jelsi na otoku Hvaru, te na taj način pridonosi očuvanju dalmatinske klapske pjesme, kao dijela nematerijalne kulturne baštine Hrvatske koja je nepresušno vrelo inspiracije brojnih muzikologa, etnologa, skladatelja, glazbenika i glazbenih aranžera, a najviše ljubitelja klapske pjesme. Brojne generacije koje su stvarale ovu tradiciju doživljavale su klapu kao životnu filozofiju, bijeg od stvarnosti, nasušnu potrebu uzajamnosti, prijateljstva, komunikacije, a 2012. godine ova nematerijalna-kulturna baština postavljena je na UNESCO-vu listu.
Klapa Cambi na oduševljenje publike dolazi u Mostar. Koncert je zakazan za 28.03. s početkom u 20. sati u HD Herceg Stjepana Kosače.