FOTO  Druga večer natjecanja Ferdo Livadić i prvi koncert Marimba Weeka

samoborska jesen, natjecanje, Ferdo Livadić

Mladi Nizozemac, violončelist Kalle de Bie na početku svog recitala odlučio se za izvedbu skladbe hrvatskog autora Hey, Pearl! Srđana Dedića. Slijedilo je Sedam varijacija na temu Bei Männern, welche Liebe fühlen iz Mozartove Čarobne frule, WoO 46 Ludwiga van Beethovena, a potom Drei Fantasiestücke, op. 73 Roberta Schumanna. Kalle de Bie nastup je zaključio Sonatom za violončelo i klavir br. 1 Alfreda Schnittkea, uz klavirsku pratnju Lane Bradić.

Čembalist Franjo Bilić nastup je započeo Preludijem i fugom u C-duru iz druge knjige Dobro ugođenog klavira, BWV 870 Johanna Sebastiana Bacha te The Hunting Galliard, iz 2. sveske zbirke The Fitzwilliam Virginal Book Thomasa Tomkinsa. Nakon toga slijedila je još jedna Bachova skladba, Toccata u g-molu, BWV 915, a potom Sonate u C-duru, K. 460 i K. 461 Domenica Scarlattija. Za završnicu recitala Franjo Bilić je izabrao skladbu Kokoš (Hommage a Rameau) Ante Knešaureka te Suitu za čembalo br. 5 u c-molu Antoinea Forqueraya.
Treća je pred publiku izašla violinistica Anamarija Milić, a njen program otvorio je Guslački hir br. 1 Pavla Dešpalja, nakon toga svirala je Sonatu za violinu i klavir u A-duru Cesara Francka uz klavirsku pratnju Ante Milića. U drugom dijelu svog recirala Anamarija Milić izvela je Caprice d'apres l'etude en forme de Valse de Camille Saint-Saëns za violinu i klavir, op. 52 Eugenea Ysaye te Mađarske plesove br. 1 i 4 Johannesa Brahmsa.

Večer je zaključila harmonikašica Biljana Vitanović, koja se na početku predstavila uz De profundis Sofie Gubajduline, a slijedili su Sonata u c-molu, K. 22 Domenica Scarlattija i Sonata br. 3 za harmoniku Vladislava Zolotarjova. Svoj program Biljana Vitanović završila je uz Revelation Sergeja Voitenka i Studiju br. 4 iz Osam studija za klavir Borisa Papandopula.
Nastup svih natjecatelja pozorno je pratila prosudbena komisija (dirigent Vladimir Kranjčević, muzikologinja Ivana Kocelj, violinist Gernot Süssmuth, dirigent i skladatelj Zoran Juranić i skladatelj Srećko Bradić), koja će 29. rujna proglasiti ovogodišnjeg pobjednika natjecanja. Njemu će pripasti Nagrada Hypo Alpe-Adria banke u iznosu 15.000 kuna, a bit će dodijeljena i nagrada za najbolju izvedbu skladbe hrvatskog autora u iznosu 10.000 kuna Grada Samobora i Hrvatskog društva skladatelja.

Nakon Natjecanja mladih glazbenika, večer je nastavljena u kino dvorani POU Samobor uz početak Marimba Weeka. Prvi koncert održao je američki udaraljkaš i skladatelj Casey Cangelosi, koji je izveo svojih pet skladbi - Preludij u f-molu za marimbu, Etidu u e-molu za marimbu, Meditaciju br. 1 za mali bubanj, The Big Audition za činele i elektroniku te Bad Touch za udaraljke i elektroniku.


Najava
Dvanaesto izdanje Međunarodnog natjecanja Ferdo Livadić završit će u utorak, 29. rujna, dodjelom nagrada najboljim mladim glazbenicima u Župnoj crkvi od 20 sati. Nakon dodjele nagrada slijedi nastup prijašnjih pobjednika ovog natjecanja Zrinke Ivančić (klavir), Ivana Šverka (harmonika) i Srđana Bulata (gitara), koji će uz Ansambl Cantus i dirigenta Berislava Šipuša svirati djela Hindemitha, Bacha, Kusjakova, Brkanovića i Olivera.
U 22 sata u kino dvorani POU Samobor predviđen je After party, kako je nazvan koncert udaraljkaškog ansambla STOP, kojeg čine Davor Plamberger, Tomaž Lojen, Matevž Bajde, Franci Krevh te Projekta OFFICE, udaraljkaško-scenskog performansa redatelja Andreja Jusa i koreografkinje Nataše Živković.