Cajkaški dernek u Splitu doživio debakl, razgolićene plesačice izvijale se pred šačicom ljudi

cajke, Split
...koncert mahom srpskih izvođača lakih nota, prve je večeri okupio oko pet tisuća gorljivih obožavatelja, no druge večeri slika na koncertnom podiju bila je otužna. Prema pisanju Slobodne Dalmacije, čiji su novinari izvijestili "s terena", Ringišpil se okretao tek za šačicu obožavatelja... Možemo se stoga pitati, jesu li Hrvati ovoga puta nadišli organizirani kulturocid?

Podsjetimo, Split je u vrlo kratkom vremenu bio poprište dviju krajnosti - techno glazbe koja je obilježila popularan festival Ultru i takozvanih cajki na Ringišpilu. Renomirana Spaladium Arena proteklog se vikenda "pretvorila" u "elitni klub s najboljim izvođačima i audio-vizualnim sustavima kakve još niste vidjeli", a kao "najbolji glazbenici regije" nastupili su Indira Radić, Milica Todorović, Seka Aleksić, Dado Polumenta, Ana Nikolić, Aca Lukas, Goga Sekulić... Prema pisanju dalmatinskih medija, prve večeri u splitskoj se Areni okupilo oko pet tisuća ljudi, iz automobila su Splitom treštali nemoralni stihovi "najvećih zvijezda" Srbije, a na sceni su se izvijale razgolićene plesačice, praćene svjetlosnim efektima i s mnogo bude. Druge je večeri zabilježen debakl - nije nedostajalo lakih nota, ali nedostajalo je onih koji bi to slušali. Što je razlog tome, teško je tvrditi. No, podsjetimo, neki su se čitavom događaju naveliko protivili. Reakcije su stizale iz uglavnom splitskih pravaških stranaka koji su, među ostalim, naveli da Split slovi kao grad nogometa, košarke, rukometa, atletike, umjetnosti i književnosti, a ne cajki.

Međutim, ne zavarajmo se, dio hrvatske javnosti opušta se uz "zvukove Balkana" na privatnim zabavama, specificiranim kafićima i mjestima općenito. Je li splitska Arena trebala biti poprište ovakvog "spektakla"? Mnogi će se složiti da nije, a upravo je u tome problem na koji su iz HČSP-a i HSP-a 1861 Split pokušali ukazati. Jesu li do javnosti dospjeli njihovi apeli ili je razlog nedolaska publike na Ringišpil nešto treće, ostavit ćemo otvorenom stavkom...

cro-portal.com