FOTO/VIDEO  Antonia Mirat: Veseli me rad na novom albumu, te nastup na balu u Beču

Antonia Mirat , glazba, Beč

U posljednje vrijeme Antonia je zakoračila u jedno novo glazbeno područje, a sama pjevačica za naš portal priča o čemu je točno riječ.

Za početak nam recite kako je doslo do toga da se bavite glazbom?

Moja pokojna majka Marija je bila velika zaljubljenica u umjetnost slikarstvo, balet, dramu, književnost, a poglavito u operu i klasičnu glazbu. Mi smo bili redoviti posjetitelji splitskog teatra. Tako sam sa 4 godine u Ljubljani otkrila baletnu umjetnost, jer se u blizini našeg stana nalazila baletna škola. U šestoj godini sam počela odlaziti na satove klavira kod profesora Marija Milina, a sa 10 godina sam počela učiti solo pjevanje u klasi profesorice Branke Ristić u Glazbenoj školi"Josip Hatze"u Splitu.

U svojoj karijeri ste dobili brojne nagrade. Možete li ih nabrojati?

Prvu nagradu dobivam davne 1999. godine na Natjecanju mladih pjevača i plesača Hrvatske te u kategoriji od 18 do 22 godine sa svojih 14 godina osvajam 3 državnu nagradu. Sa svojih 17 godina osvajam specijalnu nagradu na Međunarodnom natjecanju Rolando Nicolosi u Tarantu na kojem je drugo mjesto osvojila pjevačica koja je tada imala 39 godina. Pratio me slavni maestro Nicolosi i dobila sam divne recenzije za svoje nastupe. U dobi od 19 godina u Zagrebu bivam elektirana da predstavljam jugoistočnu regiju na natjecanju Hans Gabor Belvedere u Beču gdje dobivam priznanje Luce Targhettija i Milanske skale. 2005 godine osvajam prvu Državnu nagradu u solo pjevanju. Finalista sam brojnih natjecanja Vero Vision, Ondina Otta, Monserrat Caballe, Belcanto, Salvatore Papagallo. 2008 godine bivam nominirana za nagradu Darko Lukić kao najbolja solo pjevačica mlađe generacije u Hrvatskoj.

U svojoj karijeri otpjevali ste mnoge uloge.Koja uloga Vam je najdraža?

Moja najdraža uloga je uloga Kraljice noći. Naime, cijela opera "Carobna frula" je sve samo ne dječja bajka. Kraljica noći nije zločesta vještica.Ona je žena borac za ženska prava i upravo u tom smjeru odgaja i svoju kćerku Paminu. Zatim jako volim pjevati lik Grofice iz Mozartovog "Figarovog pira". Grofica je na van hladna, suzdržana, stamena,a unutra vodi tisuću i jedan rat sama sa sobom. Doslovce se raspada od ljubomore zbog svoj nevjernog supruga. Jako se pronalazim u ova dva lika. Jako su mi karakterno slične, a Mozart je moj najdraži kompozitor. Mogu slobodno kazati da je Mozart moja srodna duša.

Kako je živjeti život operne pjevačice?

Ljudi obično imaju percepciju da je ovaj posao glamurozan. Međutim, istina je drugačija. Ovaj posao zahtjeva spartansku disciplinu i sustavan rad na sebi. Tu su i iscrpljujuća putovanja. To je doslovce život sa dva kufera u rukama. Ovaj posao možete raditi jedino ako ga jako puno volite i spremni ste sve žrtvovati za njega. Često naglašavam da je jako sličan vojsci i profesionalnom sportu.

Možete li nam opisati prošlu godinu sto se tiče profesionalne karijere?

Prošla godina je bila značajna jer sam započela i svoju pedagošku karijeru. Predavala sam kao sveučilišni profesor u Dubaiu. College je licenciran od londonskog Royal College of Music. Međutim, naprosto nije realno raditi kao profesor i biti 80 posto svog vremena zaokupljen svojim nastupima i putovanjima po svijetu. Upravo zbog toga moja managerica i dekan su donjeli odluku da me profesorska katedra sačeka za neka mirnija vremena u mojoj karijeri. Prošle godine sam odražala i brojne koncerte u Beču, Torinu, Zurichu,Milanu, Veroni..
Radila s brojnim velikim maestrima poput Bertacchia, Sice, Colombini, Pianezzole. Prošle godine sam izdala svoj drugi crossover singl. Nakon obrade arije Lucijinog ludila iz opere Gaetana Donizettija"Lucia di Lamermoor" svijetlo dana je ugledala obrada arije Kraljice noći iz Mozartove opere "Čarobna frula". Obradu Lucijinog ludila potpisuje Marko Majkovica i DK Vienna Produktion, a obradu Kraljice noći Dalibor Musap i Želimir Skarpona

O kakvim se singlovima radi?

Zakoračila sam u jedno novo područje.To je sinteza klasične glazbe i elektronske. Željela sam dati jedan novi pogled na način izvođenja klasičnih dijela. Sama sam zaljubljenica u elektronsku glazbu, što datira još iz mojih pubertetskih dana i tako sam spojila dvije svoje ljubavi klasičnu i sintetičku glazbu. Nadam se da će za one koji ne vole klasičnu glazbu i operu ovo biti edukativno i put k njima.

Može li se u skorije vrijeme ocekivati album?

U mojim planovima je svakako i album. Možemo ga očekivati kroz godinu do dvije dana.

Pred Vama je bal u Beču. Možete li reći o kakvoj je manifestaciji riječ?

U Beču se tijekom zime odražava više od 400 balova s frekvencijom od 300.000 posjetitelja iz cijelog svijeta željnih plesa. Jedinstvena atmosfera nastaje u ceremonijalnom dijelu. Povijesno balovi datiraju iz vremena 18. stoljeća kada se plemstvo zabavljalo pod maskama. Danas su to okupljališta svijetske političke, gospodarske i umjetničke elite.

Veliko mi je zadovoljstvo i čast što ću nastupati na jednom takvom događaju. Koristim priliku da zahvalim gospodinu Miroslavu Piplici, te mojoj agentici Yolandi Calix, jer bez njih ovaj projekt ne bi mogao biti realiziran. Na ovom balu cu izvesti i svoja dva singla, te ariju Male Floramye iz operette Ive Tijardovića "Mala Floramye"

Kakvi su Vam planovi za daljnji nastavak glazbene karijere?

Ja vrlo malo volim govoriti o svojim planovima. Ne volim prejudicirati stvari. Međutim svakako me cekaju unaprijed ugovoreni nastupi. Veseli me rad na novom albumu, te nastup na balu u Beču.

Za kraj poruka našim čitateljima?

Svim čitateljima i Vama želim puno uspjeha, zdravlja, sreće i zadovoljstva u Novoj 2016 godini!  Vama zahvaljujem na ovoj divnoj prilici da prezentiram svoj rad i sebe. Bila mi je čast i zadovoljstvo što sam mogla surađivati sa Vama.


HERCEGOVINA.info