Znate li sve vrste ženskog orgazma?

...akav orgazam je, tvrde, veći i potpuno različit od onog koji je rezultat stimulacije klitorisa.

Znanstvenici su otkrili da su vaginalni i klitoralni orgazam zapravo dvije odvojene pojave koje aktiviraju različite dijelove mozga. Novi dokazi objavljeni su prošlog mjeseca u časopisu Journal of Sexual Medicine. Daily Mail ističe da serija studija navodi nekoliko ključnih teza:

- Žene ne samo da su u mogućnosti postići orgazam vaginalnom stimulacijom i stimulacijom klitorisa, nego i stimulacijom različitih erogenih zona, a neke su stanju dovesti se do vrhunca 'misleći'.
- Osjetljiva G-točka, za koju se smatralo da je polu-mitska točka orgazma, može imati važnu ulogu u otklanjaju boli tijekom poroda. Ona, naime, udvostručuje ženski prag boli.
- Sposobnost da se postigne orgazam vaginalnom stimulacijom može biti povezan s fizičkim i mentalnim zdravljem, a zdravije će žene vjerojatno do postići orgazma bez stimulacije klitorisa.

Francuska liječnica Odile Buisson objašnjava da je prednji zid vagine usko povezan s unutarnjim dijelovima klitorisa, što znači da je stimulacija vagine bez aktiviranja klitorisa nemoguća. 'Takozvani vaginalni orgazam u stvarnosti može biti klitorisni orgazam pod drugim imenom', zaključuje.

Međutim, takvo gledište opovrgavaju nedavna istraživanja koja pokazuju da se kod žena aktiviraju različita senzorna područja u mozgu kada su erotski stimulirane na različitim područjima. I ostali dokazi podupiru hipotezu da postoji više različitih vrsta ženskih orgazama.

Žene redovito tvrde da vaginalni orgazam i onaj postignut stimulacijom klitorisa izazivaju različite senzacije. Nadalje, postoje dokazi da se neke žene mogu dovesti do seksualnog vrhunca bez seksualne stimulacije, samo razmišljajući o tome. Profesorica Beverly Whipple sa Sveučilišta Rutgers otkriva da G-točka, kontroverzna erogena zona u prednjem zidu vagine, može ublažiti bol za vrijeme poroda.

Istraživanja profesorice Whipple otkrivaju da stimulacija pritiska na G-točku povećava prag boli žene za 47 posto. Ako je stimulacija ugodna, prag boli se povećava na 84 posto, no u trenutku orgazma prag boli je na čak 107 posto.

Studija koja će izazvati najviše kontroverzi je ona u kojoj se tvrdi da su vaginalni orgazmi manje vjerojatni kod žena s lošim fizičkim i mentalnim zdravljem. Emmanuele Jannini, profesorica endokrinologije na Sveučilištu u Aquili, pozvala je žene da se upoznaju s ovim nalazima, ali da od njih ne rade fetiš: 'Žena bi trebala razumjeti svoje tijelo i koje su njegove mogućnosti, ali seks ne bi trebala doživljavati kao utakmicu, igru ili obvezu. To je najbrži način da seks izgubi svoj čar, piše Tportal.hr.'