Znanstvenici su razotkrili tajnu ženskog orgazma...

Znanstvenici su razotkrili tajnu što se točno događa u ženskom mozgu dok traje orgazam. Otkrili su kako je orgazam u neurološkoj slici praktički istovremena aktivacija čak 30 različitih dijelova ženinog mozga, uključujući one odgovorne za emocije, dodire, užitak, zadovoljenje i sjećanje, prenosi tportal.hr.

Znanstveni tim na čelu s psihologom Barryjem Komisarukom sa sveučilišta Rutgers u New Jerseyju objavio je kako ženski orgazam proizvodi vrlo ekstenzivan odgovor diljem mozga i tijela. U 10 do 15 sekundi trajanja ženskog orgazma on se može ponoviti nekoliko puta, uz vrlo kratke razmake.
Nizak libido

Žene imaju i dulje orgazme od muškaraca. Muškarac je u orgazmu najdulje šest sekundi.

Novo otkriće moglo bi zanimati Hrvatice, jer prema najsvježijem istraživanju autora studije Aleksanra Štulhorea, 47 posto žena u dobi od 18 do 35 godina ima problema sa seksom. Nacionalna studija o seksualnim smetnjama mladih žena i utjecaju majčinstva i zaposlenosti na tegobe u seksualnom životu pokazala je da seksualne tegobe ima svaka druga mlada žena, iako se vjerovalo kako je seks problem za starije. Svaka druga mlada u posljednjih se godinu dana susrela s jednom ili više seksualnih smetnji. Te su smetnje trajale najmanje dva mjeseca.

Kao najčešća smetnja navodi se nedostatak seksualne želje, na koju se požalila svaka peta Hrvatica. Novo znanstveno otkriće moglo bi se iskoristiti kako bi se bolje shvatilo što se događa kod onih žena koje imaju problema s doživljavanjem orgazma ili nizak libido, odnos nemaju želju za seksom.

Američki znanstvenici zamolili su osam žena da se samozadovoljavaju dok leže pod dekom a aktivnost njihova mozga snimali su pomoću stroja za magnetnu rezonancu, uređaja nalik tunelu koja se često koristi kako bi se otkrili tumori na mozgu.
Pet minuta za orgazam

Većini žena trebalo je manje od pet minuta da dožive orgazam, iako je nekima trebalo i do 20 minuta.

Tijekom tog vremena magnetna rezonanca snimala je što se događa u mozgu svake dvije sekunde kako bi se doznalo koji su dijelovi aktivni tijekom orgazma.

Znanstvenici su otkrili kako dvije minute prije orgazma, centar za ugodu postaje aktivan. To je inače područje koje se aktivira kad jedemo i pijemo. Malo prije postizanja vrhunca paralelno su bili zahvaćeni ostali dijelovi mozga- poput senzornog korteksa. Znanstvenici su tako prvi put mogli rekonstruirati progresiju aktivacije raznih dijelova mozga, u fazama.
Složen proces

Jednom kad orgazam počne, aktiviraju se dijelovi mozga odgovorni za emocije. Zadnji dio mozga koji se aktivira je hipotalamus, "kontrolni" dio mozga koji regulira temperaturu, glad, žeđ i umor. U isto vrijeme aktivira se još jedno područje odgovorno za užitak, kao i dio odgovoran za memoriju.

- U jednom smo eksperimentu zamolili žene da masturbiraju i potom podignu ruke kad su u orgazmu. Neke od njih dizale su ruke nekoliko puta u samo par sekundi razmaka. Dokaz je to da žene imaju dulje orgazme, te ih mogu doživjeti nekoliko u kratkom razmaku - rekao je psiholog Barry Komisaruk.

Seksualna terapeutkinja Nataša Barolin Belić kaže kako je kod ženskog orgazma stvar u tome da bi ga žena doživjela - mozak joj se mora "iskopčati". To nije karakteristika i za muški mozak.
Previše razmišljanja

- Dok žena razmišlja o tome da želi postići orgazam, može biti gotovo sigurna da ga neće postići. Orgazam je u stvari refleks koji se događa uz adekvatnu stimulaciju klitorisa i ženinu prepuštenost. Ako je žena napeta i u neprestanom očekivanju, imat će problema s prepuštanjem. Tada će teško doživjeti orgazam - kaže seksologinja.

Uz to, ženska je usmjerenost prirodno slabija nego muška. Kad se žena uzbudi puno će lakše izgubiti uzbuđenje ako počne razmišljati o nekim brigama. S druge strane kad se muškarac biološki uzbudi njegova je usmjerenost na seksualni odnos jača. Za žene je važno da vrate usmjerenost na svoje tijelo. Ako se počnu opterećivati nekim mislima, poput briga oko posla, kuće, djece, važno je da nauče usmjeriti pažnju natrag na osjet. Trebale bi razmišljati kako je njihovom tijelu lijepo, jedino tako će doći do orgazma.

- Što se tiče emocionalnog dijela, i muškarcima i ženama bitno je povjerenje. Kod žena je to više naglašeno. Ona koja nema povjerenje u partnera može imati problema s prepuštanjem - kaže Nataša Barolin Belić. U Velikoj Britaniji prošloga se tjedna digla prava bura među feministicama nakon što je voditelj Stephen Fry rekao kako žene imaju "jako malo entuzijazma oko seksa".