Znanstvenici otkrili tko je izmislio seks

Znanstvenici koji proučavaju prethistorijske fosile otkrili su da se seks kakav upražnjavaju ljudi, prve počele koristiti prastare oklopljene ribe, koje se zovu placoderme, prije oko 385 milijuna godina u Škotskoj.

Znanstvenici su napravili vrlo važno otkriće u evolucijskoj povijesti seksualnog razmnožavanja vrsta, jer su otkrili da su fosili muških jedinki Microbrachius dicki, koji pripadaju obitelji Placodermi, razvili koščane genitalne ekstremitete u obliku slova "L" kako bi spermu unijeli u ženke.

Ženke su s druge strane razvile mali par genitalnih kostiju kako bi "zaključale" muška spolovila u položaj za parenje, prenosi Business Insider.
Placoderme su najraniji kralješnjaci preci ljudi. "Nekoć se mislilo da je to mrtva skupina koja nema rođaka, ali novije studije pokazuju da naša evolucija vuče duboke korijene iz placodermi te da su se mnoge karakteristike koje imamo, poput vilice, zuba i parnog broja ekstremiteta, prvi put pojavile s tom grupom riba", istaknuo je John Long, paleontolog Sveučilišta Flinders iz Australije, koji je i voditelj studije, prenosi Business Insider.

Microbrachius ribe bile su veličine do osam centimetara i živjele su u prastarim škotskim jezerima, ali i u dijelovima estonije i Kine. Njihov naziv znači "male ruke", koje su dugo vremena zbunjivale znanstvenike. Misterij je riješen i znanstvenici su sada sigurni da su ih koristili za parenje.

Studija je otkrila još jednu zanimljivot vezanu za parenje te prastare vrste, a ta je da su parenje obavljale u bočnom položaju.