Žene uzbuđuju alfa mužjaci

Žene uzbuđuju alfa mužjaci

Možda se pretvaraju kako ih ne zanimaju sportaši i isklesani muškarci, no njemačkim je istraživanjem dokazano kako kemijski signali dominantnih muškaraca, alfa mužjaka kako se zovu u prirodi, djeluju kao okidači uzbuđujućih ženskih reakcija. Žene ovoga ne moraju biti svjesne, no posljedica se itekako primijeti.

Istraživači Heinrich-Heine Sveučilišta u Dusseldorfu su ustanovili veće podsvjesne znakove uzbuđenosti kod žena kada one pomirišu muškarca koji se bavio natjecateljskom fizičkom aktivnošću u odnosu na muškarca koji je jednako tako vježbao, ali bez note natjecanja.

Jednostavnije rečeno, mačo muškarci imaju jedinstveni tjelesni miris koji je neodoljiv većini žena. Ovaj fenomen nježnijem spolu pomaže nanjušiti pravog alfa mužjaka – muškarca koji će se brinuti za njih i podariti im zdravo potomstvo, objašnjavaju stručnjaci.

Ako ste mislili kako ovaj miris djeluje samo na žene, prevarili ste se! Naime, osim što privlači žene, on upozorava slabije muškarce da se čuvaju ovog "frajera" koji je superiorniji u odnosu na njih.

Njemački su psiholozi sagledali vezu između znoja muškaraca i razine njihove agresivnosti, koja je ključna za preživljavanje vrste. Muškarcima koji su igrali badminton na važnom turniru zalijepili su pamučne blaznice ispod pazuha. Postupak su ponovili s igračima koji su rekreativno igrali ovu zahtjevnu sportsku igru.

Žene su oba uzorka znoja opisale "blago neugodnim", no, sofisticirani testovi na njihovoj koži pokazali su kako su se ispitanice uzbudile kada su nanjušile natjecatelje. Stručnjacima nije u potpunosti jasno što čini ovu vrstu znoja toliko privlačnom, ali smatraju kako su hormoni, točnije povećana razina testosterona, za vrijeme "dominantnog ponašanja" presudni.

K. Horvat / ordinacija.hr