Zašto smo nakon dana na plaži posebno napaljeni?

Plaža Banje Dubrovnik
Proveli ste dan na plaži, malo kupanja, malo sunčanja, pojeli sladoled, popili radler, ali nešto vam još uvijek fali, nešto vas pecka... Dok se tako meškoljite u svojoj ležaljci, prolaze vas žmarci, a oko vas preplanula gola tijela. Zapravo, osjećate se neobično uspaljeno! Zvuči poznato? Mnogi ljudi tvrde da ih plaža i dan proveden na suncu - uz uvjet da nisu onako češki pretjerali, pa se zapekli - čine izrazito uspaljenima, piše tportal.hr.

Dok se mnogima može činiti da tu nema ničeg tajnovitog ni vrijednog istraživanja (uostalom, senzualno mackanje mirišljavim uljima, sveprisutna golotinja i sama činjenica da ste na godišnjem odmoru, daleko od ureda, iritantnog šefa i rokova - pa što je čudno u tome da se onda i opustimo i malko napalimo?), skupina je austrijskih znanstvenika smatrala ovaj fenomen dovoljno univerzalnim i zanimljivim da ga detaljnije istraži. Oni su nedavno u časopisu za kliničku endokrinologiju objavili rezultate istraživanja koji pokazuju da sunce na uspaljenost djeluje - preko vitamina D3!

Vitamin D3 sintetizira se u koži pod utjecajem ultraljubičastog svijetla. Otprije je poznato da je koristan za mnoge procese u organizmu, poput gubitka masnog tkiva, kontrole krvnog tlaka i bolesti krvožilnog sustava, rada imunosnog sustava, ali ono što je posebno zanimljivo u priči s plažom - jest veza između vitamina D i testosterona! Naime, ova je grupa istraživača pokazala da muškarci koji imaju visoke razine vitamina D ujedno imaju i visoke razine testosterona, a niske razine jednog proteina (SHGB) koji se u organizmu veže za testosteron i time mu onemogućava djelovanje. Nadalje, to je istraživanje pokazalo da su razine testosterona i vitamina D najviše tijekom kolovoza, kada je ujedno i najveća dostupna količina sunca.

Iako je ovo istraživanje provedeno samo na muškarcima, poznato je i da je razina testosterona i kod žena usko povezana s libidom. Stoga, sljedeći put kad vas nešto zaškaklja na plaži, nemojte se sramiti - sigurno niste jedini, a činjenica da sunce na jednak način djeluje i na ostala preplanula tijela koja su vam u tom trenu u vidokrugu - samo igra u vašu korist!