Zašto ostati prijatelj s bivšom ljubavi nije dobra ideja?

prijatelj, bivša ljubav

Do ovih zaključaka došli su istražujući odgovore 350 ispitanika koje su molili da pronađu što više razloga zašto ostati prijatelji s bivšim ljubavima, a zatim su odgovore kojih je bilo dano otprilike 150 podijelili u kategorije uključujući pouzdanost i sentimentalnost, pragmatičnost i seksualne mogućnosti. Tako je na primjer razlog 'uvijek me slušao' uvršten pod pouzdanost i sentimentalnost, 'uz njega sam bila materijalno bezbrižna' pod pragmatičnost, a 'seks je bio fantastičan', naravno, pod seksualne mogućnosti.

Nakon ovoga je druga grupa od 500 ispitanika rangirala važnost svakog od spomenutih 150 faktora te je odradila test osobnosti koji je mjerio njihove mračne strane iliti negativne osobine, te iskrenost. Pod negativnim su osobinama znanstvenici u ovome slučaju mislili na zainteresiranost za seks i kratke veze te novac i moć te za manipulaciju drugim ljudima.

Dobiveni su rezultati pokazali kako su upravo one 'najmračnije' osobe birale najpragmatičnije razloge za prijateljstvo s bivšom ljubavi, a oni najmanje iskreni potencijalno su prijateljstvo birali iz uglavnom seksualnih razloga. Zanimljivo je da je većina ispitanika upravo pouzdanost i sentimentalnost odabrala kao najvažniji razlog zbog kojeg bi ostali prijatelji s bivšom ljubavi, a najmanje je bilo onih koji važnost pridodaju pragmatičnim i seksualnim razlozima.

Ako ste sa svojim bivšim ostali u dobrim, prijateljskim odnosima, i ako ste oboje time zadovoljni, to ne znači da nešto s vama nije u redu. No, ako postoji neki skriveni razlog zbog kojeg se i dalje družite s njim (ili još uvijek ima kemije), budite na oprezu. Možda vas i dalje uz njega vežu pogrešne emocije, a možda je on doista tip osobe s kojom zapravo ne želite imati posla zbog razloga koje su naveli i znanstvenici sa spomenutog sveučilišta. Svakako pažljivo preispitajte vaš odnos!

Izvor: cosmpolitan.hr