Usputni seks može rezultirati dugoročnom vezom

sex, sex, sex, sex, sex, sex, sex, sexy, sex u autu, mladi sex, tijelo, užitak, stres, sex, sex, razlog, seks, seks, orgazam, erogena zona, žena, seks, plaža, more, poze, seks, seks, plaža, seks, užitak, uživanje, tajne, orgazam, seks, seks, predigra, seks ljubav, genitalne ugode, Ženski mozak, seks, hormon oksitocin, orgazam

Proučavajući povezanost parova-sudionika istraživanja, znanstvenici Sveučilišta Iowa su utvrdili da je prosječna kvaliteta odnosa ipak malo veća kod osoba koje sporije grade međusobnu vezu nego kod ispitanika koji su prvo prakticirali "usputni" tj. povremeni seks.

Međutim, stručnjaci tvrde kako prerani seks nije razlog spomenutih razlika. On se krije u spremnosti na ozbiljnu vezu. Osobe koje ostvare seksualni kontakt kao prijatelji ili poznanici i koje su, uz to, otvorene za ozbiljnu vezu mogu biti jednako sretne kao i osobe koje hodaju, ali odgađaju seks. 

U istraživanju je sudjelovalo 642 heteroseksualnih odraslih osoba. Kako bi izmjerili kvalitetu odnosa, znanstvenici su zamolili ispitanike da odgovaraju na pitanja o tome koliko vole partnera, jesu li zadovoljni razinom intimnosti, što misle o budućnosti odnosa i bi li se njihovi životi promijenili ukoliko veza završi.

"Nismo vidjeli mnogo dokaza koji bi nam potvrdili da su odnosi započeti usputnim seksom puno lošije kvalitete od ostalih. Naše istraživanje pokazuje da jednako kvalitetan odnos mogu imati i partneri koji odgađaju seks, ali i oni koji prvo prakticiraju spolni odnos, a zatim izgrađuju vezu", izjavio je sociolog prof. Anthony Paik sa Sveučilišta Iowa.

Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu Social Science Research.

izvor: ordinacija.hr