Upoznajte nepisana pravila seksualne komunikacije

Početak veze obično je najteži dio odnosa općenito, jer se osobe u to vrijeme tek upoznaju i otkrivaju svoje osjećaje. To također znači da među njima ima puno nejasnoća i zato se mnogi često sukobljavaju s pitanjem hoće li nešto napraviti dobro ili ne. Posebno je teško razumijevanje i zbližavanje kod seksa, jer je seks još do nedavno smatran velikim tabuom, pa se i pravila ponašanja u seksualnosti nisu do kraja oblikovala. Ovog ćemo vam puta dakle ponuditi nekoliko savjeta, nepisanih pravila ponašanja prilikom spolnog zbližavanja koje ne smijete zaboraviti.


Nevinost

Nikada ne negirajte svoju nevinost. Ako ste nevini, partneru/ici to priznajte! Neka vas nikako ne bude sram, iako niste u prvom cvijetu mladosti. Ako je osoba, s kojom se predajete vašem Opens internal link in current windowprvom spolnom odnosu puna poštovanja i razumijevanja, nema razloga da to skrivate. A u suprotnom slučaju radije razmislite, ima li smisla biti s osobom koja bi vam se u slučaju ako joj povjerite svoju veliku tajnu podsmjehivala.
Ako ste se našli na suprotnoj strani, dakle ako ste spolno već malo iskusniji, a pretpostavljate da partner/ica nije, budite obazrivi te mu/joj pomozite.

Menstruacija ili različite upale

U slučaju da imate menstruaciju, kažite partneru. Ako odlučite imati spolne odnose unatoč tome, najbolje da ga upoznate s mogućnošću krvarenja i neugodnog mirisa, te preventivno radije nabavite rupčiće ili ručnik. Isto je tako sa spolnim upalama. Ovoga puta to vrijedi i za nju i njega.. Ako vas tamo dolje nešto svrbi, peče ili vaš iscjedak ima neobičan miris, partneru/ici to povjerite prije nego što odete u krevet.Pogrešno je naime mišljenje da to ne možete prenijeti na drugoga ili da se od jednog seksa ne može ništa dogoditi. S neodgovornim prešućivanjem upalu naime možete prenijeti i na nju i time ga/je možete i izgubiti, jer on može stvoriti vrlo lošu predodžbu. S neodgovornim prešućivanjem upalu naime možete prenijeti i na nju/ega i iste teškoće uzrokovati njoj /njemu, a time je/ga možete i izgubiti, jer on/a može stvoriti prilično loše mišljenje o vašem prošlom spolnom životu i izvoru upale koji je s time povezan.


Tuširanje

Nakon cjelodnevnog trčanja okolo nije za očekivati da budete i nadalje svježi i mirisni, zato neka vas ne bude sram mirisa, zato naka vas ne bude sram partneru/ici predložiti da se najprije zajedno otuširate ili okupate. Osobna higijena je kod spolnosti itekako važna, ako ne ide drugačije pribavite si bar intimne rupčiće, s kojima možete prije spolnog odnosa osvježiti vaše intimne predjele.
Čiste plahte

Prije nego što se zaputite u krevet s novim/om partnerom/icom, dobro pogledajte vaše plahte, da tamo slučajno ne bude tragova o spolnim aktivnostima koje su se tamo odvijale prije. To bi bilo krajnje neugodno ili čak uvredljivo za osobu s kojom namjeravate preživjeti noć.

Zaštita

Prije nego što prionete na seks, ga/ju upozorite na sigurn seks. Nije nimalo neuljudno i neobzirno ako se ustraje na sigurnom seksu s Opens internal link in current windowkondomom, jer je tvoje pravo da uživaš u sigurnoj spolnosti. Bez obzira na to hoće li biti uvrijeđen/na - riječ je o vašem tijelu i možda čak o vašem životu. Razumije se da to radije učinite unaprijed, a ne u zadnji čas, kada ćete oboje biti skroz mokri i prije toga da se divlje poseksate.

izvor: intimatemedicine.com.hr