Tko su to žene kojima seksa nikad dosta

Potječe od grčkog izraza koji doslovno znači "ženska ludost". Dakle radi se o gotovo bolesnom stanju, u kojem žena ima potrebu za stalnim spolnim odnosima, ili drugačije rečeno, radi se o ženi ludoj za seksom i koja je seksualna ovisnica.

Satirijaza

Malo tko zna, a gotovo nitko ga niti ne spominje, je muški ekvivalenti ženskom pojmu "nimfomanije". Muškarac koji ima prenaglašene sexualne potrebe ima satrijazu (ne nimfomaniju)I dok se muškarci sa snažnim seksualnim nagonom smatraju strastvenim ljubavnicima, za žene se priljepi naziv nimfomanki, promiskuitetnih osoba i sl.

Neki smatraju da su termin nimfomanija izmislili muškarci i to samo iz jednog razloga - da zaštite svoj ego. Takvom etiketiranju skloni su oni muškarci koji imaju problema s impotencijom, boje se pokazati osjećaje ili se stide i ne znaju nositi sa partnericom koja ima snažan seksualni nagon.

Ako se on želi sexsat 10 puta na dan, onda je samo "strastven", a ako ona želi to isto - onda je "bolesna". Hm...

Etiketa nifomanije koristi se u uvredljivom i omalovažavajućem smislu, gotovo ekskluzivno za osobe ženskog spola.
Razlika je u dvostrukim standardima koji postoje u našem društvu, gdje se muškarac s "pretjeranim" seksualnim nagonom i mnogo partnerica naziva "pastuhom" i uživa veliki ugled, dok se takva žena naziva nimfomankom što obično ima negativne konotacije.

Što je to "normalna seksualna želja"?

Pretjerana seksualna želja je prilično neprecizan pojam. Da bi se shvatilo što je pretjerana seksualna želja važno je razumjeti normalnu seksualna želju. Brojne sjevernoameričke studije su razotkrile širok raspon različitosti u učestalosti seksualnog ponašanja, te se ne slažu u određivanju "normalnosti" ili "prosječnosti", osim one statističke.

Nije neuobičajeno za parove na početku seksualne veze da se upuštaju u različita seksualna ponašanja prometejskim žarom. Isto vrijedi i za razdoblja krize u dugotrajnim vezama. Seksualni odnosi tri ili četiri puta na dan nisu ništa neobično u tim okolnostima, tako da je teško naći brojčanu definiciju navodne pretjerane seksualne želje.

Čini se kako nimfomanija ponajprije prebiva u muškim seksualnim fantazijama. Kao što je Donald Symons primijetio: "Seksualno nezasitnu ženu ćete primarno (ako ne i isključivo) naći u radikalnoj feminističkoj ideologiji, nadama dječaka i strahovima muškaraca."

Kako prepoznati nimfomanku?

Kažu da su nimfomanke bića za sebe. Ali, kako razlikovati nimfomanku od žene koja jednostavno uživa u seksu, i o njemu nije ovisna? Jednostavno. Mogli bismo reći da ljubiteljica seksa s mišlju na seks budi i odlazi na počinak. U pravilu nimfomanke nisu sposobne za duboke i dugotrajne veze, osim ako partner može udovoljavati njenim željama, koje su ponekada sve samo ne jednostavne. Glavna vodilja u životu im je seksualno zadovoljstvo, što može imati negativne posljedice po sva ostala područja. Na primjer, zasjenjeno je područje dubokih osjećaja, seks postane neosoban, usprkos čestom doživljavanju orgazma seksualne aktivnosti mogu postati dosadne i više ne pružaju prava zadovoljstva. Takve su žene hiperseksualne i impulzivne, a aktivnost koja im pruža najviše zadovoljstva je seks ili masturbacija.

- Nemogućnost kontroliranja seksualnih misli ili ponašanja
- Uključivanje u seksualne aktivnosti iako izostaje osjećaj zadovoljstva
- Osjećaj depresivnosti ili anksioznosti nakon seksualnog čina
- Pribjegavanje seksu kako bi se izbjegle poslovne i druge društvene aktivnosti i obaveze
- Anksioznost, agresivnost i nasilno ponašanje u situacijama kada je onemogućena seksualna aktivnost
- Želja za prekidanjem rizičnog ponašanja praćena nemogućnošću kontroliranja upuštanja u seksualne odnose
- Provođenje najvećeg dijela dana u pripremanju, obavljanju ili odmaranju od seksualnog čina

Problem se javlja:
- Kada sex podrazumjeva povređivanje i nanošenje boli drugome
- Kada se kontitunirano događa na način, koji je društveno neprihvatljiv ili nezakonit
- Kada osoba nema kontrolu nad izborom šta, gdje, kada, i s kim radi
- Kada se najveći dio vremena provodi u razmišljanju o seksualnom činu, koji se dogodio, i planiranju čina, koji će se tek dogoditi, do te mjere da to ometa redovno svakodnevno funkcioniranje

Nimfomanija nije grijeh

...ako je doživljavamo uz zakonitog partnera. To je mišljenje skupine kršćanskih žena iz Amerike, koje čak imaju i svoju internetsku stranicu (Christian Nymphos), na kojoj pružaju ovakve i onakve seksualne savjete. Parovima savjetuju na koji način obogatiti spolni život, a da pri tome ne krše božja pravila i zapovjedi. Internetska stranica, na kojoj možete pronaći baš sve, od analnog seksa do raznih seksualnih položaja, pogledalo je već više od 890.000 ljudi. Govori se o masturbaciji, oralnom seksu, orgazmu, seksualnim pomagalima, kontracepciji i predigri. Gotovo o svemu što čitatelje može zanimati. Na toj internetskoj stranici odgovore mogu naći oni koji u sebi nose obje emocije, osjećaj vjere i želju za seksom.

Ne bih željela davati posebne zaključke, da me ne bi krivo shvatili i nalijepili mi određeno etiketu... Pa ću se poslužiti rečenicom gospođice Samanthe, iz serije "Sex i grad":

Kako kod svojih ljubavnika uvijek zaboravim gaćice, a k njima se više nikada ne vraćam, to sam prestala nositi donje rublje, jer na njega potrošim previše.

alfa-portal.com