Sve što ste htjeli znati o vibratorima, a niste…

Takva jedna oaza jest i San Francisco, po nekima Sodoma i Gomora, a za druge idealno mjesto za život, gdje je svatko slobodan biti ono što želi. Zato je prigodno da se upravo u tom gradu otvorio i prvi svjetski Muzej antiknih vibratora. Smješten u sklopu sex-shopa Good Vibrations (Dobre vibracije - jednostavno, a znakovito ime), svoja vrata je otvorio prošle godine, a zbirka se popunila marljivim 30-godišnjim sakupljanjem seksualne terapeutkinje Joani Blank, te donacijama posjetitelja. Danas muzej broji oko 120 eksponata, a sadrži najznačajnije vibratore 19. i 20. stoljeća, te je time najveća takva izložba u svijetu.

Prije nego se pozabavimo najzanimljivijim izlošcima, valja napomenuti i svrhu samih vibratora u njihovim počecima. Naime, oni su se primarno koristili kao terapija u nečemu što je do 1952. godine bilo poznato kao ženska histerija. Ova psihološka pseudobolest bila je u biti stručan izraz za nejebicu (možda malo vulgaran, ali zato potpuno točan izraz), stanje u kojem su žene ‘šizile' zbog nakupljene seksualne energije, koja se nikako nije mogla osloboditi. Danas su pak vibratori zamijenili dijamante i postali ‘ženini najbolji prijatelji', no krenimo od početka.
Sredina 18. stoljeća: Pelvični tuš-masažer

Premda je zadovoljavanje žena u svrhu liječenja histerije poznato od vremena rimskog carstva, kada su posebni ‘doktori' prstima stimulirali klitoris i tako spašavali živote svojih pacijentica, prva prava aparatura je bila crijevo (preteča današnje tuš glave, i dalje vrlo popularnog sredstva za postizanje orgazma), koje je vodeni mlaz pod velikim pritiskom usmjeravalo prema ženskom spolnom organu, i tako dovodilo do orgazma. Koristili su ga uglavnom Francuzi, a sumnjamo da je bilo nešto naročito ugodno.
1869.: Manipulator

Preteča današnjih vibratora je bio Manipulator, parni stroj kojeg je patentirao američki doktor George Taylor. Bio je to u biti stol sa rupicom u sredini, kroz koju je u pravilnim intervalima izlazila malena loptica, stimulirajući tako ženino spolovilo.
1880.: Električni vibrator Mortimera Granvillea

Prvi pravi električni vibrator djelo je britanskog doktora Mortimera Granvillea. Maleni metalni nastavci vibrirali su pogonjeni električnom strujom, i tako označili početak nove ere za žensku seksualnost.
1900.: VeeDee

I dok su gore navedeni prvi vibratori na žalost izgubljeni u ropotarnicama povijesti, i o njima znamo samo iz pisanih i crtanih zapisa, VeeDee je jedan od najstarijih eksponata Muzeja antičkih vibratora. Izgledom i načinom upravljanja podsjeća na ručni mikser, a moramo priznati da ne izgleda previše ugodan za uporabu. Ipak, bio je jeftin, dostupan i žena je uvijek mogla reći da se baš sprema zamutiti jaje, kada bi joj neki nenadani gost banuo na vrata.
1914.: Detwiller

Na prvi pogled ne izgleda kao nešto što bi si bilo tko poželio ugurati u najnježniji dio tijela, ali pneumatski Detwiller nije stao samo na svom horror-izgledu. Naime, pogonjen zbijenim zrakom ili plinom, ovaj aparat je vrlo lako mogao eksplodirati i doslovno raznjeti vaginu svojim zašiljenim, metalnim vrhom. Zato je do dan danas ostao jedna od najopasnijih sex-igračaka, a vjerojatno nikada nećemo saznati koliko je žena zbog njega platilo čak i životom.
1930-40.: Art Deco vibratori

Pojavom prvih pornografskih filmova i razvojem novih, lakših materijala, rasla je i popularnost vibratora. Dizajnom su postajali sve sličniji današnjim masažerima, a počeli su dolaziti s nekoliko različitih nastavaka. Naravno, trebalo je slijediti i trendove, tako da su neki proizvođači od ovog seksualnog pomagala stvorili prava mala umjetnička djela.
1950-60.: Vibratori za gubitak kilograma

Premda su bili reklamirani kao sprave za gubitak kilograma (čak se i danas mogu naći slični vibrirajući aparati u emisijama poput Top-Shopa), ovakvi strojevi su se vrlo često koristili za postizanje orgazma. Jedan od poznatijih je Spot Reducer, aparat koji bi prvo stvorio vakuum, a onda počeo vibrirati. Naravno, reklamiran je kao čudo za uništavanje sala, ali čudesa je uglavnom radio na jednom sasvim drugom mjestu.
1960-70.: Hippie vibratori
Nakon što je legendarni američki znanstvenik Alfred Kinsey izravno uzrokovao seksualnu revoluciju svojim istraživanjima, došlo je vrijeme i da vibratori ‘izađu iz ormara', te se počnu pojavljivati u medijima, pa čak i koristiti u javnosti. Naravno, u tome su prednjačili hippiji, koji su vrlo često i sami izrađivali takve aparate
1970-80.: Magic Wand

Hitachijev Magic Wand (iliti po naški, Magični štapić) je izašao na tržište krajem 60.-ih godina, te vrlo brzo postao (a i do dana današnjeg ostao) jedan od najpopularnijih vibratora u svijetu. Premda ima taj retro-socijalistički štih, oblik i funkcionalnost su utabali put svim današnjim modernim vibratorima.
1990. - do danas: Moderni vibratori

Danas vibratora ima svakakvih boja, veličina, brzina i oblika. Postoje maleni i veliki vibratori, postoje vibratori za stimulaciju klitorisa i anusa (pa i kombinirano), postoje vibratori koji izgledaju kao štapić, kao kamen ili kao loptica. Mašta proizvođača ovih malenih aparata jednostavno nema granica, a ženama (i ponekom muškarcu) na izbor ostaje stvarno veliki broj različitih modela.

Za kraj, ostaje nam samo stati i odati počast svim onim hrabrim pionirkama, koje su ponekad morale dati čak i svoj život, kako bi žene budućnosti mogle uživati u dobrim vibracijama. Nadajmo se samo da se takva crna vremena više neće vratiti...

 

NET.HR