Što učiniti kada partner predlaže "neukusnu" seksualnu praksu?

Što učiniti kada partner predlaže "neukusnu" seksualnu praksu?

Problem je uglavnom kod žena

Supružnici Hegler, švedski savjetodavci o pitanjima seksualnosti, u javnosti su objavili zaprimljeno pismo sa sljedećim sadržajem: "Prije godinu dana me muž zamolio ukoliko bi napravila neke stavri za vrijeme seksa. Ništa teško, nepristojno ili bolno. No ja svejedno to nikako nisam mogla učiniti. Kada smo kasnije razgovarali on mi se ispričao i rekao da je to morao pitati jer mu se to već dugo mota po glavi i da to jako želi. Od tada više nismo o tome razgovarali. Puno sam razmišljala i trudila se gledati stavri šire i liberalnije, ali to kao da je protiv moje prirode i nisam tako odgojena. Nesreća u svemu tome je što sam ja od tada ne opuštena za vrijeme seksa što mi nikako ne odgovara a ne mogu si pomoći. Strah me da me opet ne zamoli za takvo nešto, što mu ja nisam u stanju učiniti". Do ovakvih problema dolazi u mnogim brakovima i vezama tvrde autori knjige Ljubav i seksualnost. Kada muškarac nešto želi i gotovo uvjetuje ženi da to učini tada dolazi do disbalansa ljubavi i seksualne harmonije. Obično su muškarci ti koji imaju neke skrivene želje i fantazije, a žene te koje treba na to nagovarati. Supružnici Hegler su utvrdili da žene na mnoge seksualne prakse pristaju na nagovor i prigovaranje partnera, tada shavte da im to odgovara i da im paše, pa se potom pitaju zašto to nisu počeli ranije raditi. Na početku na to pristaju kako bi zadovoljile partnera a ne zato što to žele, kasnije u tome počnu i same uživati a na kraju i same predlažu nove stavri. Za razliku od drugih koje na to nikada ne pristanu, nikako ne uživaju, postaju frustrirane i loše volje te im je seksualni život osiromašen i pun napetosti.  

Žena nije seksualno roblje

Muž na svoj ženu ne smije gledati kao na seksualnu robinju, koja mu služi samo za seksualne užitke. Što znači da ju ne smije siliti na stvari koje su za nju neugodne, bolne i neprirodne. Žena ima svako pravo da bilo koju seksualnu praksu ili prijedlog odbije, a partner ne smije biti u tom slučaju osvetoljubiv, neugodan, ljut ili je ponižavati. Bolje bi bilo ukoliko joj na miran način u razgovoru pokuša objasniti svoju želju i namjeru te joj to prikazati na ugodan način te isto tako to izvesti ukoliko ona pristane. Naravno on treba pokušati razumjeti nju i zašto je to tako. Ponekad je uzrok tome pre strog odgoj, jako usađeni moralni stavovi te mnoge druge stvari. Te da nije grijeh ukoliko se seksaju i u drugim položajima osim misionarskogm iako se mislimo da su takvi stavovi pomalo izgubljeni.

Želje moraju biti u granicama »normale«

Pri otkrivanju novih seksualnih praksi i želja vrlo je važno, da se razgraniči i razjasni što jedan partner želi od drugoga. Ukoliko muškarac ima želju zadovoljiti svoje sadom-mazohističke želje, koje su ženi odvratne, iako razumije njegove želje i htjenja, ni velika ljubav niti bilo kakavo nagovaranje neće ju dovesti u položaju boli ili poniženja, kako bi ugodila muškarcu. Pokušajte svoje želje i potrebe prilagoditi partneru iako možda neće u realnosti biti jednake kao u vašoj glavi ipak dio njih možete pokušati ostvariti na način da to prilagodite partnerici te oboje uživate.

izvor:www.intimatemedicine.com.hr