ŠOKANTNO: Sve više djevojčica od 11 do 13 godina seksualno aktivno

Brojke o kojima je riječ govore o preko tisuću djevojčice u dobi od 11 do 12 godina kojima su samo prošle godine prepisana oralna kontracepcijska sredstava, i to najčešće bez znanja njihovih roditelja, prenosi britanski Daily Mail.

Do navedenih je podataka došlo istraživačko tijelo General Practice Research Database, koje je osnovalo Ministarstvo zdravstva, a istraživanje je provedeno na uzorku od preko četiri milijuna pacijenata.

Rezultati su pokazali kako troje djece od 10 tisuća u dobi od jedanaest godina te troje na njih tisuću od dobi od dvanaest godina diljem Britanije redovito uzima kontracepciju. Gotovo 6 tisuća petnaestogodišnjakinja je također dobilo oralnu kontracepciju, a pokazalo se kako tisuće djece mlađe od 16 koriste druge oblike kontracepcije.

I dok se članovi kršćanskih udruga i promicatelji obiteljskih vrijednosti bune protiv ovakvih podataka te traže poduzimanje adekvatnih mjera po pitanju 'sve ranije izloženosti seksualizaciji te sprečavanju preranog stupanja u spolne odnose', mnogi liječnici tvrde kako su ovi podaci odraz kvalitetnog seksualnog obrazovanja, a ne povećanja seksualnih aktivnosti mladih, piše dalje.com.

- Velika Britanija je godinama bila među najgorim zemljama u Europi po broju maloljetničkih trudnoća i abortusa, zbog nedostatka znanja među djecom o rizicima seksa i trudnoće. – tvrdi profesor Steve Field sa Royal College of General Practitioners te dodaje kako smatra 'da se sistem poboljšao. Nije došlo do porasta seksualne aktivnosti među mladim djevojkama, nego se te djevojke ponašaju zrelije te se obraćaju svojim liječnicima za savjet po pitanju kontracepcije.

Iako je mnogima nepojmljiva sama činjenica da se djevojčicama od 11 godina prepisuje kontracepcija, prema britanskom zakonu liječnik tablete tog tipa smije prepisati djetetu ukoliko smatra da je riječ o osobi dovoljno zreloj za stupanje u spolni odnos. Također prema zakonu o povjerljivosti odnosa liječnik-pacijent, roditelje se o tome ne treba izvijestiti.