Seksualni poremećaj: Anorgazmija

par
Što je anorgazmija?

Anorgazmija je medicinski pojam za teško postizanje orgazma nakon seksualne stimulacije. Anorgazmija je zapravo vrlo česta pojava, utječe na najmanje 1 od 5 žena u svijetu.

Orgazam se razlikuje u intenzitetu, učestalosti i količini stimulacije koja je potrebna za postizanje orgazma. U stvari, manje od trećine žena može doživjeti orgazam seksom. Orgazmi se često mijenjaju zbog godina, medicinskih problema ili lijekova koje uzimate.

Ako ste zadovoljni sa seksualnim aktivnostima i orgazmima, nema potrebe za zabrinutost. Međutim, ako vam smeta nedostatak orgazma ili niste zadovoljni s njegovim intenzitetom, razgovarajte sa svojim liječnikom o anorgazmiji. Promjene u načinu života i seksualna terapija mogu pomoći.
Simptomi anorgazmije

Orgazam je osjećaj intenzivne fizičke ugode i otpuštanja napetosti, u pratnji nenamjernih, ritmičkih kontrakcije mišića dna zdjelice. Neke žene zapravo osjećaju kontrakcije zdjelice ili maternice tijekom orgazma, ali neke ne. Svaka žena drugačije opisuje osjećaj orgazma.

Po definiciji, glavni simptom anorgazmije je nemogućnost doživljavanja orgazam ili kašnjenje u postizanju orgazma. No, postoje različite vrste anorgazmije:

Primarna anorgazmija

To znači da nikada niste doživjeli orgazam.

Sekundarna anorgazmija

To znači da ste nekada imali orgazme, ali sada imate poteškoća s postizanjem orgazma.

Situacijska anorgazmija

To znači da ste u stanju postići orgazam samo u određenim okolnostima, tijekom oralnog seksa ili masturbacije. Ovo je vrlo često kod žena. U stvari, oko 80 posto žena može jedino doživjeti orgazam stimulacijom klitorisa.

Opća anorgazmija

To znači da niste u mogućnosti postići orgazam u bilo kojoj situaciji ili s bilo kojim partnerom.

Kada posjetiti liječnika?

Razgovarajte sa svojim liječnikom ako imate pitanja o orgazmu ili nedoumica o sposobnosti za postizanje orgazma. Liječnik može preporučiti strategije za smanjenje tjeskobe i povećanje zadovoljstva.
Uzroci anorgazmije

Unatoč onome što vidite u filmovima, orgazam nije jednostavan ni siguran. Orgazam je zapravo složena reakcija na mnoge fizičke, emocionalne i psihološke čimbenike. Ako imate problema u bilo kojem od tih područja, to može utjecati na vašu sposobnost da doživite orgazam.

Fizički uzroci

Širok raspon bolesti, fizičkih promjena i lijekova može ometati postizanje orgazma:

Bolesti

Svaka bolest može utjecati na ovaj dio seksualnosti, uključujući dijabetes i neurološke bolesti, poput multiple skleroze. Na orgazam može utjecati ginekološka operacija, kao što je histerektomija. Osim toga, nedostatak orgazma često ide ruku pod ruku s drugim seksualnim problemima, kao što su bolni odnosi.

Lijekovi

Mnogi lijekovi na recept i bezreceptni lijekovi mogu ometati postizanje orgazma. To uključuje lijekove za tlak, antihistaminike i antidepresive, osobito selektivne inhibitore ponovne pohrane serotonina. Kod muškaraca, to zapravo može rezultirati anorgazmijom i nemogućnosti postizanja odgovarajuće erekcije.

Alkohol i droge

Previše alkohola može umanjiti sposobnost da dostignete vrhunac, a isto vrijedi i za droge.

Proces starenja

S godinama dolazi do normalnih promjena u anatomiji, hormonima, neurološkom sustavu i krvožilnom sustavu, a to može utjecati na seksualnost. Pad estrogena koji se javlja u menopauzi može biti posebno značajan neprijatelj orgazma. Niže razine ovog hormona mogu smanjiti osjetljivost klitorisa, bradavica i kože, ometati protok krvi u vaginu i klitoris, što može odgoditi ili zaustaviti orgazam u cijelosti. Ipak, anorgazmija nije ograničena samo na starije žene.

Psihološki uzroci

Mnogi psihološki faktori igraju ulogu u sposobnosti da doživite orgazam:

problemi s mentalnim zdravljem, kao što su tjeskoba ili depresija
anksioznost
stres i financijski problemi
kulturološka i religijska uvjerenja
strah od trudnoće i spolno prenosivih bolesti
sram
krivnja zbog uživanja u seksu
Problemi u vezi

Mnogi parovi mogu primijetiti da se njihovi problemi osjete i u spavaćoj sobi:

nedostatak povezanosti s partnerom
neriješeni sukobi i svađe
loša komunikacija potreba i želja
nevjera ili nedostatak povjerenja

Tretmani i lijekovi

Hormonska terapija ne jamči izlječenje anorgazmije. No, nekima može pomoći.

Liječenje temeljnog problema

Ako zdravstveno stanje ometa vašu sposobnost da postignete orgazam, liječenje temeljnog uzroka može riješiti vaš problem. Promjena lijekova može eliminirati vaše simptome.

Estrogenska terapija

Sustavna terapija estrogenom može imati pozitivan učinak na moždane funkcije i čimbenike raspoloženja koji utječu na seksualni odgovor. Lokalna estrogenska terapija u obliku vaginalne kreme ili sporo oslobađajućih čepića, ili prstena koji je umetnut u vaginu, može povećati protok krvi u vaginu. U nekim slučajevima, liječnik može propisati kombinaciju estrogena i progesterona.

Testosteronska terapija

Muški hormoni, poput testosterona, imaju važnu ulogu u ženskoj spolnoj funkciji, iako je testosteron kod žena znatno niži. Međutim, terapija testosteronom može uzrokovati negativne nuspojave, uključujući i akne, pojačanu dlakavost, promjene raspoloženja ili osobnosti.

 

Samopomoć

Za većinu žena, liječenje je više od lijekova. Važno je riješiti pitanja oko odnosa i svakodnevnih stresova. Razumijevanje tijela i pokušaj različitih vrsta seksualne stimulacije također može pomoći.

Bolje shvatite svoje tijelo

Razumijevanje vlastite anatomije i onog što volite može dovesti do boljeg seksualnog zadovoljstva. Uzmite malo vremena da istražite svoje tijelo. Masturbacija ili korištenje vibratora mogu pomoći da otkrijete što vam najviše odgovara i onda možete to podijeliti sa svojim partnerom.

Povećanje seksualne stimulacije

Mnoge žene koje nikada nisu doživjele orgazam nemaju učinkovitu seksualnu stimulaciju. Većina žena treba izravnu ili neizravnu stimulaciju klitorisa, kako bi postigla orgazam, ali sve žene to ne shvaćaju. Mijenjanje seksualnih položaja može povećati stimulaciju klitorisa za vrijeme seksa. Korištenje vibratora tijekom seksa također može pomoći potaknuti orgazam.

Savjetovanje

Sukobi i nesuglasice u vezi mogu umanjiti sposobnost za postizanje orgazma. Savjetnik vam može pomoći da riješite probleme s partnerom.

Seksualna terapija

Seksualni terapeuti su specijalizirani za liječenje seksualnih problema. Terapija često uključuje spolni odgoj, razvijanje komunikacijskih vještina i vježbe koje vi i partner možete pokušati kod kuće.

Ako imate poteškoća s postizanjem orgazma, to može biti frustrirajuće za vas i partnera. Osim toga, koncentriranje na postizanje vrhunca može pogoršati probleme.