Seks za vrijeme trudnoće je poželjan

Smijem li voditi ljubav za vrijeme trudnoće, jedno je od najčešćih pitanja koje pitaju novopečene trudnice.
Odgovor je u načelu da, ukoliko u trudnoći nemate nikakvih komplikacija i ako vam ginekolog nije rekao drugačije.
Također, seks i trudnoća uvijek su bile osjetljiva tema među brojnim parovima, a pravilo je u biti jednostavno - slijedite svoje želje i razgovarajte o tome.

Uvijek postoji „ali"

Seks u trudnoći može biti jako dobar, a osim toga možete održavati seksualne odnose do samog kraja trudnoće, ako je vama i partneru udobno. I da, smijete imati orgazam.
Naravno, uvijek postoji „ali". Nikako se nemojte upuštati u seksualne odnose ako ste imali problema s krvarenjima, prijevremenim trudovima ili ukoliko vi ili vaš partner imate problema s prenosivim spolnim bolestima.
Obavezno razgovarajte sa svojim ginekologom oko tih pojedinosti. Ukoliko vam kaže „nema seksa", tada se potrudite saznati što pod tim točno misli - bez orgazma, bez penetracije? Koliko dugo?
Primjerice, ukoliko se u prva tri mjeseca javilo krvarenje, onda je normalno da vam ginekolog kaže da ne smije biti penetracije, niti orgazma tjedan dana nakon zadnje epizode krvarenja.

Poze

Što se tiče problema s veličinom vašeg trbuha, tu će vam trebati malo kreativnosti. No, sve je izvedivo ukoliko postoji volja.
Okušajte se u nekoj od predloženih poza:
Budite gore - Ova poza će vam dozvoliti kontrolu dubine penetracije i brzinu pokreta. Sve brzine su dozvoljene!
Ovi pozu možete prakticirati do kraja trudnoće.
Vrući zagrljaj - pozicija kada vi i partner ležite bočno, u zagrljaju, a partner je iza vas. S obzirom da u toj poziciji partner u vas ulazi straga, nema nikakvog pritiska na trbuh, a penetracija je relativno plitka, pa ne bi smjelo biti nikakve neugode. Mnogim trudnicama, ali i ostalim ženama ovo je vrlo opuštajući položaj.
Pseći položaj - ovo je također, vrlo dobar položaj za trudnice jer niti ovdje nema pritiska na trbuh, iako nekima u tom položaju smeta veliki trbuh koji dira krevet. Sve ovisi o vama hoćete li moći izdržati ovu pozu.
Lice u lice - Vi i partner legnite bočno, ali okrenuti licem u lice. Pokušajte gornju nogu dignuti kako bi partner mogao prići. Ova poza nešto je kompliciranija i ponekad je neizvediva u zadnjim stadijima trudnoće.
Polumisionarski položaj - lezite na rub kreveta sa stopalima na samom rubu ili spuštenima dolje na podu. Partner neka klekne uz rub kreveta i na taj način penetrira u vas. Na taj način nećete raditi pritisak na trbuh. (Nakon 16 tjedna trudnoće posebno pazite na ležanje na leđima)
U svim ovim položajima preporučljiva je dodatna (ručna) stimulacija klitorisa.
Ono što je važno zapamtiti da ima mnogo poza koje mogu izvrsno funkcionirati za vrijeme trudnoće, pa zato to može biti vrijeme kada ćete i obogatiti svoj seksualni život. No, ukoliko vam neka poza neće biti ugodna, odmah prestanite s njom.

Orgazam

Zanimljivo je spomenuti da orgazam za vrijeme trudnoće može biti drugačiji nego što je uobičajeno. Neke žene konačno dožive prave orgazme, a zbog povećane količine vlažnosti to će dodatno stimulirati vaginu i klitoris. Neke žene će pak po prvi puta doživjeti i po nekoliko orgazama za vrijeme odnosa.
Osim toga, orgazmi su dobri za bebu. Naravno, kada doživljavate orgazam, dijete ne zna što se ustvari zbiva, ali doživljava euforičnu navalu hormona. Također, biti će manjih kontrakcija maternice, što ćete intenzivnije osjetiti jer je ona veća. No, ne trebate se zabrinjavati, ukoliko se dogodi i nekoliko lakših kontrakcija kasnije, tako dugo dok ne traju dulje od sat vremena.
Pred kraj trudnoće, vjerojatno više nećete osjećati orgazam u potpunosti, kao što ste ga možda osjećali u proteklim mjesecima, što može za neke biti frustrirajuće.

Masturbacija i oralni seks

Kada već pričamo o orgazmu, nemoguće je izbjeći i razgovor o masturbaciji. Činjenica je da masturbacija, također oslobađa veliku seksualnu energiju, pa je zbog toga itekako preporučljiva za trudnice. Ukoliko vam je zbog nekog razloga penetracija neugodna ili vam je primjerice ginekolog zabranio penetraciju, ali ne i doživljavanje orgazma, onda to može biti poželjna aletrnativa. Također, u sve to možete uključiti i svog partnera i uživati u zanimljivim igricama.
Osim masturbacije, tu se postavlja i pitanje oralnog seksa i odgovor je isti. Ukoliko smijete imati orgazme, smijete se upuštati u oralni seks. Uz iznimku. Partner vam ne smije upuhivati zrak u vaginu (tako preporučuju liječnici).

Analni seks i vibrator

I došli smo do dva posljednja goruća pitanja, koja najčešće postavljaju trudnice, a prvo se odnosi na analni seks. Što se tiče tog odgovora, on je vrlo nejasan iako je načelno odgovor „da". No, preporuka je da slušate svoje tijelo. Postoji mogućnost da će vam on biti vrlo neugodan, posebno u odmakloj trudnoći. Činjenica je da jedina stvar koja razdvaja vaginu i rektum je malo kože. Odluka je na vama.
I posljednje pitanje je upotreba vibratora. Odgovor je isti kao i za normalnu penetraciju. Ukoliko imate normalnu trudnoću i ako smijete se upuštati u seksualni odnos s penetracijom i orgazmom, onda je i ovaj dio dozvoljen.

Zaključimo:

1. Seks za vrijeme je moguć, pa i poželjan
2. Ne smijete se upuštati u seksualne odnose ukoliko vam ginekolog zabrani penetraciju i doživljavanje orgazma
3. Nemojte forsirati seksualni odnos ukoliko osjećate bilo kakvu neugodu
4. Ne upuštajte se u seksualne odnose ukoliko imate problema sa spolno prenosivim bolestima
5. Za sve nejasnoće i pojedinosti pitajte ginekologa. Nemojte ništa prepuštati slučaju!
6. Razgovarajte sa svojim partnerom o svim opcijama seksualnog odnosa.

(vam)/zena.hr