Savršeni ljubavnik ne postoji

Seksualni odnos ne može svaki put biti uspješan, niti je to potrebno za kvalitetan seksualni život! To je jedna od temeljnih poruka koju muškarcima šalju liječnici i seksualni terapeuti Barry W. McCarthy i Michael E. Metz u knjizi Muška seksualnost - Aktivan i potpun seks za cijeli život (izdavač Profil). Navedena rečenica svakako će iznenaditi većinu muškaraca jer pripadnici "snažnijeg" spola uglavnom su odgajani upravo tako - da uvijek moraju biti "snažni", što bi na seksualnom polju značilo da moraju biti "pravi muškarci", a to pak u muškoj "mitologiji" znači da uvijek moraju biti spremni na seks, da savršenom izvedbom uvijek zadovolje partnericu, da odgađaju ejakulaciju koliko god treba i, naravno, da imaju veliki penis. Dakako, to je daleko od realnosti.

Mit o seksualnom stroju

Kako u predgovoru knjizi ističe prof. dr. sc. Aleksandar Štulhofer, muškarci što se tiče seksa zapravo žele vrlo malo. Uglavnom, naime, smatraju da se o seksu i ne treba razgovarati, jer misle da o njemu, najkasnije do svoje dvadesete, ionako sve znaju. Sama ideja da bi muškarac možda trebao pomoć sa strane kad je riječ o seksu može zaprijetiti muškom identitetu. Takav strah od narušene muškosti vjerojatno je posljedica patrijarhalnog naslijeđa. Muškarac je aktivni element u seksu, nametnuti je stav, i kao takav mora funkcionirati gotovo kao seksualni stroj, bez prava na pogrešku.

Pitanje centimetara

Mitovi su nevjerojatno snažni i kad je riječ o muškoj anatomiji i fiziologiji. Praznovjerja o veličini penisa izvor su tjeskobe mnogih muškaraca - tri od četiri muškarca vjeruju da im je penis manji od prosjeka. To pokazuje koliko model seksualnog stroja dominira muškom seksualnošću, čineći muškarce nesigurnima. Autori navode mjere prosječnog penisa: u mlohavom stanju dug je između 6 i 10 cm, u erekciji između 14 i 16,5 cm. U mlohavom stanju promjer prosječnog penisa je 2,5 cm, u ukrućenom stanju 3,8 cm. No, puno je suvislije od mjerenja centimetara reći da je normalan penis prave veličine tijekom snošaja. Uz pitanje centimetara vezana je i predrasuda da se samo velikim penisom ženi može priuštiti orgazam u snošaju. Srećom, nije tako, a i znanstveno je dokazano da ne postoji veza između veličine penisa i seksualne želje; najvažnije je kako se vodi ljubav.

Naglasak na bliskosti i erotici

Za postizanje seksualne zrelosti i istinskog uživanja u seksu, i to tijekom cijelog života, ističu McCarthy i Metz, nužno je jednom zauvijek odbaciti mit o muškom seksualnom savršenstvu. Prema njima, potrebno je prihvatiti model, oni su ga nazvali "dovoljno dobrog seksa", koji odbacuje imperativ savršene izvedbe, a ističe važnost međusobne bliskosti partnera, prihvaćanja vlastite seksualnosti i seksualne fleksibilnosti. Da bi to postigli, muškarci moraju puno naučiti o sebi, vlastitoj seksualnosti i seksualnom zdravlju.

Nitko se ne rađa kao dobar ljubavnik, dobrim ljubavnikom se postaje. Kako? Razumijevanjem vlastitog i partneričinog seksualnog tijela i sposobnošću da uživate u seksu. Ta sposobnost pak ovisi o samopouzdanju, ugodi, svjesnosti, psihoseksualnim vještinama, osjetljivosti, mašti, sposobnosti komunikacije, a sve to uči se i stječe iskustvom.

Kao i svemu ostalome, i o seksu učimo cijeli život, poručuju autori. Seks je pozitivan razvojni proces koji traje čitav život i donosi izazove različite za 30-godišnjeg, 50-godišnjeg i 70-godišnjeg muškarca. Stvaran se život mijenja, pa se tako mijenja i seksualnost u stvarnom životu. Seks će se uklopiti u stvaran život i neće (i ne može) biti izdvojen, izolirani dio.

izvor: www.gorila.hr