Prepoznajete se u ovom opisu? Vrijeme je da odmah prekinete vezu!

veze, sreća, izgovor, prekid veze, opis, veza, prekid

Grupe za sprječavanje nasilja Refuge i Nia Project otkrile su da čak 54 posto silovanja koja su prijavljena policiji dogodila su se unutar obitelji i počinio ih je partner ili bivši partner. Usto, obiteljsko nasilje ima veću stopu ponavljanja od bilo kojeg drugog zločina.

Stoga su Refuge i Nia Project objasnili kako izgleda nasilna veza i koje znakove ponašanja treba shvatiti kao upozorenje.

Na početku su previše romantični

Partner je veoma romantičan, stalno nešto poklanja i ima velike geste prema vama. To nije nimalo romantično. Povezano je s nekom psihopatskom idejom o osvajanju koje vašem partneru jača ego, dok je prava veza za njega manje važna. To je vrebanje, a ne udavaranje.

Obično žele odmah na početku da vaš odnos bude ozbiljniji, bilo da se radi o ekskluzivnosti, zajedničkom životu, riječima volim te ili planiranju djece.

Takvo divno ponašanje traje samo za vrijeme razdoblja medenog mjeseca, a kasnije se sve drastično mijenja. Njihova pažnja počinje oscilirati pa su jednog trenutka posesivni, a drugi udaljeni. Zbog toga osoba može postati ovisna o zlostavljaču. Ove vidljivo odvojene osobnosti će se nastaviti kroz vezu, no šarmatna strana će se sve manje pojavljivati, dok će se kontrola pojačavati.

Žele potpunu kontrolu koga ćete viđati

To se često objašnjava kao ljubomora, no posesivno je i ponižavajuće. Na početku može laskati vašem egu, no ubrzo postaju ograničenja koga ćete viđati, a koga ne smijete.

S obzirom na današnju tehnologiju, partner će konstantno zvati ili slati poruke kako bi znao točno gdje ste. Ponekad će zlostavljač govoriti da je to zbog vaše sigurnosti i da se brine za vas.

Ne sviđaju mu se vaši prijatelji i obitelj

Zlostavljač otvoreno kritizira vaš društveni krug. To eskalira u odluku oni ili ja. Pokušava postići da izbacite sve ljude iz svog života i na kraju vam ostaje samo on.

Ne daju vam nikakvu privatnost

Zlostavljač detaljno prati vaš virtualni društveni život, a provjeravanje internetske povijesti i poruka su njegova rutina. Tražit će lozinke i detalje računa, a kao izgovor će navesti da tako zna da mu vjerujete. Opet je riječ o kontroli ljudi s kojima komunicirate.

Tvrde da ste sebični

Smatraju da imaju pravo odlučivati kako trošite svoj novac. Tako se ponašaju kako bi utjecali na vaše samopoštovanje. Zlostavljač će kritizirati kada kupujete stvari za sebe ili trošite na nekog osim njega.

Mogu preuzeti kontrolu nad vašim novcem ili učiniti da se osjećate krivim i nikad ga ne trošite.

Oni su uvijek žrtve

Posjeduju psihopatske osobine zbog kojih vjeruju da nikad nisu u krivu i nisu odgovorni za loše stvari koje im se događaju. Krivnju za svoje nasilno ponašanje prebacuju na vas i koriste se izlikama poput: "To radim jer te volim".

Izvor: express.hr