Pet razloga zašto je seks dobar za vaše zdravlje

Pet razloga zašto je seks dobar za vaše zdravlje

Seks jača srce, smanjuje nivo kolesterola u krvi, pomaže pri mršavljenju te ublažava bolove kod artritisa i simptome PMS-a, piše Sarajevo-x.

Redovit seks je jedan od ključnih faktor koji utječu na dobro psiho-fizičko zdravlje. Mnogi ljudi izbjegavaju tjelovježbu ili zdravu hranu, no seksualne porive je uglavnom nemoguće ignorirati.

Ako želite ostati 'vječno mladi' i sačuvati svoje zdravlje brojni stručnjaci savjetuju redovito prakticiranje seksa.

Seks jača srce
Tokom seksa disanje postaje dublje i ubrzanije čime se povećava količina kisika u krvi i jača srce. Za vrijeme spolnog čina povećava se i nivo ženskog hormona estrogena koji je poznat po blagotvornom djelovanju na srce.

Smanjenje kolesterola
Za vrijeme seksa kod muškaraca raste nivo testosterona koji pomaže pri jačanju mišića i kostiju, a u isto vrijeme se snižava razina kolesterola.

Seks umanjuje bol kod artritisa
Seks pomaže da se riješite glavobolje ili bilo koje druge boli uzrokovane artritisom. Ako ste često pod stresom ne postoji bolja terapija od seksa. Seks je također koristan i za zdravlje prostate.

Seksom do savršene linije
Stručnjaci tvrde da ukoliko prakticirate seks jednom tjedno za godinu dana ćete sagorjeti 7.500 dodatnih kalorija što je jednako vožnji bicikla od 120 kilometara.

Ublažavanje menstrualnih bolova
Istraživanja su potvrdila da seks ublažava menstrualne probleme. Naime, nekoliko hiljada ispitanica potvrdilo je da su zahvaljujući redovnom seksu predmenstrualni i menstrualni bolovi mnogo slabiji.