Njegovo veličanstvo: Gospodin Orgazam!

Seks je odavno prestao biti tabu tema u medijima, u javnom govoru, stoga se ne treba sramiti ni u postelji reći što želite. Samo naprijed, pokažite mu kako da vam pomogne da svršite.

Orgazam - vrhunac seksualnog odnosa, za neke pripadnice ljepšeg spola može biti nemoguća misija. To je problem koji mnoge žene taje, ne vole otkrivati taj dio svoje intime. O tome se jednostavno ne govori naglas. Kad je riječ o muškarcima, dakako, stvari stoje znatno drukčije. Kod njih je orgazam zapravo automatska reakcija i slobodno možemo zaključiti da njima za postizanje vrhunca tijekom seksualnog odnosa nije važna romantika ili čak ljubav.

Nekada su se žene koje ne mogu iz raznih razloga doživjeti orgazam smatrale frigidnima, nekada su bile smatrane i "oštećenom robom", no danas stvari stoje znatno drukčije. Među ostalim, zahvaljujući brojnim američkim studijima i istraživačima (Kinsey, Masters i Johnson, Shere Hite i ostalih), kao i rezultatima velikih anketa provođenih zadnja dva desteljeća u Britaniji, postoje nove spoznaje o postizanju ženskog orgazma. Te su informacije dragocjene, uzmemo li u obzir da je mnogima puno jasnije kako zapravo svaka žena može postići orgazam, zapravo ih može imati i više, ako su okolnosti u njezinu životu odgovarajuće. Jednostavno rečeno, važna je prisutnost brižnog i razboritog partnera koji se razumije u seks i koji koristi to znanje da joj pomogne da se opusti i postigne orgazam. Upravo to im pomaže da njihovo seksualno samopouzdanje i kompetencija rastu, a sve su češće te činjenice žene i same svjesne.

Valja napomenuti da današnje djevojke, kao i mladići, žele mijenjati partnere, imati što više seksualnih odnosa bez obveza i komplikacija, no i dalje u znatno manjem broju nego muškarci, a istraživači su doznali da su često te djevojke potajno vrlo nesretne i s manjkom samopouzdanja koje kompenziraju "slobodnijim" seksualnim životom.

NAUČITI POSTIĆI ORGAZAM

Nemogućnost postizanja vrhunca, odnosno orgazma, muči mnogo mladih žena, no za razliku od muškaraca, kao što smo već objasnili, većina žena ga mora naučiti postići.
Zvuči nepravedno, zar ne? Ali tako je kako je..Prema istraživanju britanskih psihoterapeuta, life coacha i liječnika obiteljske medicine i stručnjaka za planiranje obitelji - Christine Webber i dr. Davida Delvina, pokazalo je da većina mlađih žena ne može postići orgazam dok ne prođe određeno vrijeme nakon što su započele seksualnu aktivnost. Nadalje, kad napokon "svrše" prvi put, čine to na razne načine.

U anketi koju je ovo dvoje stručnjaka provelo u Britaniji, kako bi dobili informacije za svoju knjigu "Veliki O" (The Big O), saznali su da 47 posto žena prvi orgazam doživi masturbacijom, 32 posto snošajem, 20 posto petingom, a tek jedan posto žena tijekom spavanja. Osim tih podataka otkrili su tijekom anketiranja kako je najčešća dob prvog orgazma u pripadnica ljepšeg spola 18. godina života, no da se to može dogoditi i tek u 40-ima.

VJEŽBAJTE I RECITE MU ŠTO VAM SE SVIĐA

Mnogo problema oko postizanja orgazma žene imaju i tijekom, možemo reći, "zlatnog doba" seksualne želje i seksualnog života - u 20-im i 30-im godinama. Danas mnogi seksualni terapeuti vjeruju da žene, ako ne mogu postići orgazam tijekom seksualnog čina, trebaju vježbati same. Tu se pak pojavljuje drugi problem, a to je da se danas, barem tako kažu istraživači, brojne žene osjećaju nelagodno i pri samoj pomisli da se samozadovoljavaju (masturbiraju), a kamoli da to zaista i učine.

No masturbacija, objašnjavaju autori knjige "Veliki O" , Webber i Delvin, pomaže naučiti koji su ritmovi, pritisci potrebni kako bi žena doživjela orgazam. Zaključak je da vježba tog tipa ne može škoditi.

Jednom kad žena sama nauči postići orgazam s lakoćom može pokazati partneru točno što joj treba kako bi svršila.

Važna je komunikacija s partnerom i žene bi trebale znati i moći prenijeti partneru svoje misli, osjećaje, kao i uputiti partnera gdje i kako trebaju biti dirane, stimulirane kako bi doživjele orgazam.

Osjećaj srama? Tome ne bi trebalo biti mjesta u postelji. Stoga pred partnerom nemajte srama i recite mu sve.

Ako ono što vam odgovara ipak ne možete izgovoriti koristite se nekom drugom tehnikom, poput, recimo, maženja, glađenja. Stručnjaci savjetuju da se stvori poseban rječnik između žene i njenog partnera, koji će lako koristiti.

Samo izgovoriti: "Možeš li mi dirati moju... jel... tako i tako?" vrlo često nikako nije dovoljno, pa se dosta parova našlo u situaciji da im je seksualni život propao jednostavno zato što se ne koriste odgovarajućim rječnikom.

Vibrator. Kod nekih je žena uočeno da orgazam mogu postići mnogo lakše ako se koriste vibratorom. Ni to nije sramota. Ruku pod ruku s partnerom, ili same, ako vas je ipak sram, otiđite u neki od dućana gdje se prodaju seksualna pomagala i kupite što vam je potrebno (postoje i internetske stranice preko kojih ih možete naručiti ako vas je sram kročiti u neki od sex shopova).

VRSTE NJEGOVA VISOČANSTVA - GDINA. "O"

Sigmund Freud, otac psihoanalize, zaslužan je za vjerovanje da su mlađe žene postizale klitoralne, a one nešto starije vaginalne orgazme. Ta njegova tvrdnja je osporena. Danas brojni seksualni terapeuti i stručnjaci smatraju da nije poznata razlika između ta dva orgazma, a tako nerijetko svjedoče i same žene.Žene vjeruju i da će "svršiti" kroz snošaj bez ikakve ručne stimulacije klitorisa te tvrde kako sama vagina započne orgazam. No mnogi seksualni stručnjaci smatraju da se tijekom snošaja događa to da se klitoris stimulira povlačenjem gore-dolje, ili se trlja o dio partnerova torza.

G-točku ne smijemo zanemariti, jer neke žene, tvrde stručnjaci, naročito intenzivan orgazam dožive kad se stimulira taj dio njihova tijela (G-točku možete pronaći unutar sebe, na prednjoj vaginalnoj stijenci).

Uistinu, mnoge žene koje uživaju u stimulaciji G-točke tvrde da dožive ejakulaciju prilikom tih intenzivnih orgazama.

I što zaključiti nakon ovih informacija osim da postoji temelj za tvrdnju da postoji orgazam G-točke - moguće kao i onaj vaginalni i klitoralni.

Mišljenje stručnjaka je pak da zaista nije bitno postoje li različite vrste orgazma. Mnogo važnijim smatraju postizanje dobrih, pouzdanih orgazama kad god to žena poželi i, svakako, uživanje u njima.

I što zaključiti nakon ovih informacija osim da postoji temelj za tvrdnju da postoji orgazam G-točke - moguće kao i onaj vaginalni i klitoralni.

Mišljenje stručnjaka je pak da zaista nije bitno postoje li različite vrste orgazma. Mnogo važnijim smatraju postizanje dobrih, pouzdanih orgazama kad god to žena poželi i, svakako, uživanje u njima.

SIMULTANI ORGAZAM

Istraživači Webber i Delvin su tijekom pisanja svoje knjige naišli na velik broj žena koje su se požalile da ne mogu postići simultane orgazme sa svojim partnerima, te isticale da je zapravo riječ o nečemu što i nije učestala pojava kod partnera. Ankete koje su proveli Medical Information Service i ostali pokazale su da većina žena rijetko postigne orgazam u isto vrijeme kao i njihovi partneri. Iako, svakako je lijepo kad se to dogodi.

Simultani orgazam može se postići ako muškarac može kontrolirati svoj orgazam te ako zna stimulirati svoju partnericu kako bi ona doživjela vrhunac baš kad i on bude pred vrhuncem. I žena može surađivati - sama se može dirati kako bi postigli orgazam istovremeno.

MNOGOSTRUKI ORGAZMI

Da, to je moguće i ne, nije istina da samo rijetke pripadnice ljepšeg spola imaju sposobnost doživjeti orgazam nekoliko puta zaredom. Do prije nekoliko godina liječnici su vjerovali da je samo manjina žena sposobna imati višestruke orgazme.

No istraživanja su pokazala da zapravo većina žena može imati seriju orgazama, jedan iza drugog ako su, naravno, sretne i opuštene u vezi i ako ih je partner voljan stimulirati da svrše iznova. Valja istaknuti da se sposobnost postizanja orgazma povećava s godinama. To je dosta neobična pojava u 20-ima, ali mnogo žena iza 40-ih mogu bez puno problema doživjeti mnogostruke orgazme.

ORGAZMI U SREDNJOJ DOBI

Kao što smo već rekli, ženska sposobnost postizanja orgazma se često poboljšava s godinama.

Jednako tako neke žene uđu u srednju dob prije no što uspiju postići orgazam. Ako je slučaj takav žene nikako ne bi trebale na taj problem gledati kao na nešto nerješivo, za orgazam nikada nije prekasno. Tome u prilog ide podatak danske psihoseksualne terapeutkinje Pije Struck koja je prije par godina predstavila rezultate istraživanja provedenog na uzorku od 500 žena. Sve te žene bile su u dobi od 18 do 88 godina, imale su dugu povijest poteškoća s postizanjem orgazma, a njih 25 posto nije nikada postiglo orgazam.

Liječene su grupnom terapijom, poticane da misle pozitivnije o svojim genitalijama i nauče prihvatiti svoje sekualno ponašanje kroz dodir. Okušale su se i u praktičnoj seksualnoj terapiji koristeći se klitoralnim vibratorima.

Čak 465 žena (93 posto) postiglo je orgazam kojemu je svjedočio terapeut. Tijekom tog istraživanja potvrdila se činjenica da žene u postmenopauzi mogu postići orgazme jednako kao i mlađe žene. Očito je da žena nikada nije prestara da postigne orgazam.

Valja dodati kako mogu postojati i ostali problemi u srednjoj dobi, u doba menopauze. Većina se tih poteškoća pojavljuje zbog silnih hormonalnih promjena u tijelu. I sasvim je normalno da žene "odustanu" od seksa privremeno - jednostavno zato što postane presuho i neugodno.

Srećom, postoji mnogo načina kako bi se i taj problemčić riješio, spomenimo samo mogućnost kupnje dobrog lubrikanta.

Postići orgazam je divan osjećaj. Imate pravo na njega.

No nije ga lako postići ako ste ukočeni, umorni, pod stresom ili nesretni u svojoj vezi.

Ako sumnjate i nesigurni ste, potražite pomoć stručnog savjetnika.

zdravzivot.com