Naučno dokazano: Ljubav na prvi pogled nije ljubav već strast

Ako je vjerovati najnovijem otkriću znanstvenika, ljubav na prvi pogled ne postoji. Točnije, ono što se pod tim podrazumijeva je zapravo čisti seks i ego koji nemaju apsolutno nikakve veze s ljubavlju, prenosi tportal.hr.

Dr. Ben Jones, koji radi u istraživačkom laboratoriju sveučilišta u Aberdeenu, zajedno sa svojim timom proveo je istraživanje u kojemu su sudjelovali volonteri oba spola. Pokazivana su im četiri seta fotografija - žene koje su izgledale sretno, žene koje su izgledale zgroženo, muškarci koji su izgledali sretno i muškarci koji su izgledali zgroženo.

Ispitanici su potom ocjenjivali privlačnost slika u paru - muško i žensko. Otkriveno je da se privlačnost temelji na socijalnim znakovima koji kažu: 'Ja sam zainteresiran za vas.' Odnosno najprivlačniji nam je netko tko gleda izravno u nas i čiji pogled budi u nama osjećaj da smo mu privlačni.

'Čini se da je ipak riječ o pomalo narcisoidnom ponašanju. Ljude privlače ljudi kojima su i oni privlačni. Dakle, ako nekoga gledate u oči uz osmijeh, pokazujete privlačnost, a vrlo vjerojatno i vi ćete biti privlačni toj osobi. Na neki način volimo svoj odraz u drugima', pojasnio je dr. Jones.

Takvo ponašanje, dakako, nema veze s ljubavlju i zapravo je riječ o egu isprepletenom sa seksom. Veze zasnovane na takvom početku mogu biti iznimno strastvene, ali su rijetko kada kvalitetne i dugotrajne. Drugim riječima, ljubav na prvi pogled nije ljubav, ali je strast. Imajte to na umu kada se idući put budete kleli u svoje osjećaje prema muškarcu ili ženi koje ste sreli prvi put u životu.