Mladi se seksaju jednako kao i prije

...pokazali su rezultati istraživanja objavljeni u najnovijem dvobroju časopisa za opća društvena pitanja 'Društvena istraživanja' (6./2010.)

Istraživanje su proveli Aleksandar Štulhofer, Ivan Landripet, Sandra Šević, Drago Car i Valerio Baćak sa zagrebačkoga Filozofskog fakulteta te Maja Mamula iz nevladine organizacije Ženska soba - Centar za seksualna prava iz Zagreba. Ankete o dinamici seksualnog ponašanja, stajalištima o seksualnosti i informiranosti o ljudskoj spolnosti provedene su 1998., 2003. i 2008. godine.

Rezultati su pokazali da se nije snizila dob pri stupanju u prvi spolni odnos ni povećao broj seksualnih partnera. U prvi seksualni odnos mladići su stupali prosječno sa 16,7 godina, a prosječna dob djevojaka je 17,1 godina.

Studenti su imali više seksualnih partnera od djevojaka. Približno je polovica seksualno aktivnih studentica imala jednog partnera, a oko trećine studenata jednu partnericu. Oko 20 posto studenata i 25 posto studentica imalo je dva seksualna partnera. Istraživanje je pokazalo češću zaštitu pri prvome seksualnom odnosu. U deset godina raširenost uporabe tih sredstava pri prvom seksualnom odnosu znatno se povećala. Dok je na početku istraživanja nešto više od pola mladića i djevojaka navelo uporabu zaštitnih sredstava pri prvom seksualnom odnosu, ona su se 2008. upotrebljavala u 70 posto slučajeva.

Seksualno iskustvo s osobom istog spola na početku istraživanja (1998.) navelo je tek pet do šest posto mladića i djevojaka, a u kasnijim istraživanjima taj se broj višestruko povećao, osobito u djevojaka (28 posto). Tijekom istraživanja studentice su iskazivale i nešto veću razinu zadovoljstva vlastitim seksualnim životom (približno tri četvrtine djevojaka i nešto manje od dvije trećine mladića).

Seksualna pismenost među studenticama nešto je viša nego među studentima. Uočeno je i da je isključivo među studentima povećano negativno stajalište prema prihvaćanju istospolne seksualnosti. Za razliku od 1998., kada je negativno stajalište izrazilo 48,5 posto mladića, deset godina poslije negativno je mišljenje imalo njih 63 posto. Studenti su stalno iznosili negativna stajališta prema homoseksulanosti, a studentice u nešto manje od 50 posto slučajeva prihvaćaju istospolne odnose. Vjeronauk je na zanemarivoj razini utjecao na osobno seksualno ponašanje, osobito među mladićima.

Po ocjeni istraživača, razina seksualne pismenosti nije se mijenjala u posljednjih deset godina jer nije postignut sustavni pomak u seksualnoj edukaciji, osobito u školskom sustavu.

hina