Maštate li i vi o seksu na poslu?

Maštate li i vi o seksu na poslu?
SMS, mail, chat ili poruka koja izaziva rumenilo u obrazima prvi su korak prema vezi koja će prerasti u seks. Prilika čini lopova, pa je u ovakvim situacijama manje važno jesu li 'akteri' u vezama ili slobodni strijelci. Iako ovakve situacije vrlo često zabavljaju ostale zaposlenike, gotovo da nema tvrtke u kojoj nema ovakvih priča, piše net.hr.

Šefovi su zavodnici?

Anketa je pokazala da je čak petina zaposlenika u intimnim vezama s nekim iz svog radnog okruženja. Ne mora se - iako nije isključeno - ovakva veza 'konzumirati' unutar ureda, što također nije rijetkost, no funkcionira dulje ili kraće vrijeme.

Zanimljivo je i to da je čak petina onih koji su priznali seksualnu avanturu kao svog partnera navelo nekog od nadređenih, što govori da su moć i pozicija zapravo najsnažniji afrodizijak. Potvrđuje to i psihologinja i psihoterapeutkinja dr. Ljubica Uvodić-Vranić. 'Muškarci streme k vodećim funkcijama jer je to njihov alat da budu zavodljiviji i uspješniji. Šefovska mjesta dižu im ego', kaže ona.


Dođi k tati!

'Naoko zaštitnička uloga prema mlađim kolegicama vrlo je rijetko posve iskrena, a nakon što se jednom prijeđe granica intimnosti, teško je ponovno uspostaviti autoritet i hijerarhiju koja je vladala prije 'druženja' na jastucima', objašnjava psihologinja. Vrlo su česte veze između starijih šefova i mlađih kolegica, a zasnivaju se na zaštitničkom odnosu. Statistike govore i to da je tek svaka deseta veza s posla završila brakom, a svaka treća veza i nakon prekida završava dobrim odnosima, recimo čak i prijateljskim. Doduše, uvijek su takva 'prijateljstva' prilika da se bivši ljubavnici podupiru u poslu.

Zanimljivo je i drugo istraživanje prema koje svaki drugi zaposlenik mašta o seksu s kolegicom ili kolegom.

Da unutar ureda ima i nešto više od seksa i strogo profesionalnih odnosa s kolegama, koje održava čak 17 posto ispitanika iz ankete držeći se devize "služba je služba, a družba družba", pokazuje podatak da je više od polovice ispitanih - čak 53 posto - s kolegama na poslu njeguje prijateljske odnose. Važno im je, kažu, raditi u prijateljskom okruženju jer se tada posao obavlja kvalitetnije. No, istodobno se s tim prijateljima ne druže u domu.

Štoviše, smatraju da bi eventualni konflikti izvan poslovnog okruženja mogli negativno utjecati na posao koji ih je i povezao.
Dr. Ljubica Uvodić- Vranić objašnjava da je razlog ovakvim kontaktima prvenstveno činjenica da na poslu - zbog promjene ritma življenja - provodimo znatno više vremena nego u svom domu i s obitelji. 'Kolege počinju biti puno više od znanaca, što je prilika da ih gledamo drugim očima. Ako se to poklopi s problemima kod kuće, prilika je za flert, pa i više od toga, na pomolu. Menadžerima na treninzima često ponavljam: Posao je dobar odnos, a sve je ostalo popriličan rizik', kaže psihologinja.

20% ispitanih seksa se s nekim na poslu i s posla ili je riječ o intimnoj vezi. Najčešće su te veze tajne, no ako potraju dulje vrijeme, unutar radne sredine se ipak otkriju

53% ispitanih prijateljuje s ljudima s kojima dijeli ured. No riječ je o prijateljstvima koja prestaju u trenutku kada prestaje i posao. Dakle, ne druže se i ne susreću izvan ureda

4% sudionika u anketi radi s najboljim prijateljima, a mnogi su im pomogli ili ih preporučili za posao. Rjeđi su slučajevi da su se sprijatelji na poslu.