Ljubav je droga

To tvrde stručnjaci za oba polja, i ljubav i drogu.

(Postoji li sveučilište koje nudi obrazovanje u oba ova područja? Morat ćemo se raspitati!)

Dr John Marsden (inače stručnjak za ovisnost) kaže da dopamin, hormon kojeg ispušta mozak kad se zaljubimo, proizvodi jednak efekt kao što je to kod uzimanja kokaina ili neke druge droge.

Znači: privlačnost, zaljubljivanje, požuda - imaju jednak efekt kao droge.

Sretni ste, euforični, ne razmišljate racionalno. I baš kao kod droga, uvijek želite još malo više - tvrdi se u izvješću američkog Nacionalnog centra za ovisnosti.

 

Lupanje srca i drugi znakovi

Ljubav nema granica. Kad pričamo s nekim tko nas privlači, mozak jednostavno poludi - kaže dr Marsden.

Srce lupa tri puta brže nego inače, što opet uzrokuje brži protok krvi prema obrazima (otuda crvenilo u licu) i spolnim organima (objašnjenje za "leptiriće u trbuhu" koje osjećamo).

Efekt može biti kratkotrajan, ali to ne mora biti uvijek tako. Postoje slučajevi kad je ovakva "drogiranost" trajala godinama!

Savršeni partner

A kakve partnere zapravo tražimo, što nas to privlači? Znanstvenici tvrde da tražimo takve partnere koji bi bili najsličniji našim roditeljima. Roditelje cijenimo, na neki način baziramo i svoj sustav vrijednosti prema njima. Na kraju krajeva, cijenimo roditelje i zato jer smatramo da su dokazali svoju vrijednost odgojivši dijete (nas!).

"Čini se da svi mi tražimo idealnog partnera za izlaske i ugodno druženje, ali negdje u našoj podsvijesti naši primarni instinkti traže idealnog partnera za miješanje gena" - kaže dr Marsden - "privlači nas miris nekog čiji je imunološki sustav jako različit od našeg. Između ostalog to nas sprečava da se intimno povezujemo s osobama iz obitelji".

Naš biološki sustav upravlja našom potragom: tražimo savršeni kompromis između sličnosti i različitosti. Tražimo tu osjetljivu ravnotežu svaki put kada moramo izabrati privlačna lica i mirise.

Seks kao zamka... Doduše, ugodna!

Evo još rezultata istraživanja: dakle, znanstvenici sugeriraju da je seks prava zamka u koju padamo i tako stvaramo trajne veze!

Naša su tijela evoluirala milijunima godina s jednim glavnim ciljem - da napredujemo i množimo se. Stoga čak i ako nemamo ne znam kakvu želju za djetetom, tijelo ima nekoliko lukavih trikova da nas prije ili kasnije gurne u tom smjeru.

Na tom su tragu i rezultati jednog novijeg istraživanja koji samo potvrđuju odavno poznatu činjenicu: što ljudi češće vode ljubav, veća je vjerojatnost da će ući u trajnu vezu i ostati zajedno.

Svi znamo da je moguće imati seksualne odnose bez zaljubljenosti i javljanja snažnijih odnosa. Ali ipak, što češće spavamo s nekim vjerojatnije je da će nas tijelo nenametljivo gurnuti prema tome da se ludo zaljubimo u njega.
A kad se već zaljubimo, htjet ćemo što više vremena provoditi uz tu osobu.

Možda čak poželimo uživati u takvoj vezi, ali bez djece? Bez brige, naša će nas tijela nagovoriti da se predomislimo - prije ili kasnije!

izvor: sretneveze.com