Koliko seksa je normalno?

seks
seks

Bez obzira na to da li ste u vezi, braku ili solo s prijateljem s povlasticama, sigurno ste se barem jednom zapitali koliko seksa je normalno.

Jednom dnevno, jednom tjedno, jednom mjesečno?

Točnog ili više ispravnog odgovora na ovo uvijek prisutno pitanje nema jer količina seksa u nekom odnosu ovisi od individualnih potreba, želja i mogućnosti. Libido svake osobe je na drugačijoj razini i ne mora značiti da ste vi i vaš partner po tom pitanju na istoj valnoj duljini. Niti morate biti, iako je stupanj usklađenosti proporcionalan zadovoljstvu seksualnim životom.

S druge strane, može se dogoditi da vi i vaš partner imate savršeno usklađen libido i da doista vodite ljubav uvijek na obostrano zadovoljstvo, bilo to jednom tjedno ili jednom mjesečno. Ono što je bitno jest da se ne zamarate brojkama i statistikama drugih parova, dok god ste vi s količinom seksa u svom životu zadovoljni. Ne morate se brinuti da s vama nešto nije u redu ako želite seks svaki dan ili čak više puta dnevno ili pak ako, s druge strane, želju i potrebu imate tek jednom mjesečno. Ljudska je seksualnost doista jako široki spektar po pitanju svih mogućih preferencija i baš kao što različite ljude seksualno uzbuđuju različite stvari, poze i pokreti, teško je govoriti o normalnoj količini seksa.

Iako postoje brojne studije na ovu temu koje su iznjedrile određene statističke podatke, oni vas ne moraju brinuti ako se ne uklapate u većinu. Najbitnije je vaše vlastito zadovoljstvo i mogućnost zdravog razgovora o seksualnom životu s vašim partnerom. Razlikujete li se vi i vaš partner u potrebama, pokušajte naći kompromis i razgovarajte o tome. Zdrava komunikacija je temelj svakog uspješnog odnosa, koji god problem bio u pitanju.

Iako se, da se razumijemo, razina nečijeg libida ne bi trebala uopće smatrati problemom. Sto ljudi...

Cosmopolitan.hr