Koliko je pametno imati seks s bivšim?

Najvjerovatnije ste iz stana izbacili i sve tragove nesretne ljubavi, kada ih sretnete bježali od njih glavom bez obzira, spuštali im telefonsku slušalicu ili čak promijenili broj mobilnog telefona, piše portaloko.hr.

Ma koliko da zamjerate sebi, stvar je potpuno prirodna, kaže John Moor, autor bestsellera na temu ljudskih odnosa. Prema riječima Johna Moora, seks s bivšim partnerom ne mora uvijek biti loša odluka.

Ipak, za većinu ljudi ideja da bivši partner postane isključivo ljubavnik nije moguća, s obzirom na emocionalni teret koje takav odnos vuče sa sobom.

Kako da onda izbjegnemo emocionalni brodolom kada se nađete pred ovom teškom odlukom? Prije svega, odgovorite sami sebi na nekoliko važnih pitanja.

- Hoće li mi seks s bivšim ili bivšom prouzrokovati emocionalnu patnju?
- Koristi li moj bivši ili bivša seks za obnovu naše veze?
- Mogu li se ponoviti ružne stvari iz prošlosti ako pristanem na seks?
- Hoću li iznevjeriti sebe ako dopustim da se vrati u moj život, pa čak i samo radi seksa?
- Kako ću se osjećati poslije seksa?
- Nadam li se potajno da će biti nečeg više osim seksa?
- Hoće li mi seks s bivšim ili bivšom stvoriti lažni osjećaj veze?
- Pristajem li na ovaj seks zbog potisnutog osjećaja krivice zbog prekida veze?

Ako ste se zamislili nad ovim pitanjima, možda seks s bivšim nije za vas. Međutim, kako se oduprijeti privlačnosti, čak i kada znate da vas vodi na pogrešni put? Pokušajte se prisjetiti razloga zašto ste prekinuli i zamislite kakvu bi Pandorinu kutiju seks mogao otvoriti, kao i na koje biste sve načine mogli ponovno biti povrijeđeni. Držite se svojih stavova i jasno recite 'ne'.

Budite svjesni da bi vaše odbijanje moglo postići još jače uvjeravanje da je to samo seks i ništa više, posebno ako se radi o partneru koji je za vrijeme veze bio odličan manipulator pa vas je lako navodio da radite onako kako on želi. Ne zaboravite, s razlogom su bivši. Zašto vraćati sat unazad, kada ćete možda baš danas upoznati čovjeka ili ženu svoga života?