Kako se možemo ’’drogirati’’ seksom

Kako se možemo ’’drogirati’’ seksom

Jedan način za to je i orgazam, tijekom kojeg se mijenjaju mnoge funkcije mozga i tijela. Postoji mnoštvo kemikalija u tijelu koje utječu na um i tijelo tijekom i nakon seksa. Ako još niste, vrijeme je da se s njima upoznate: 
 
Prolaktin
Koja mu je uloga: Ublažava seksualnu uzbuđenost nakon orgazma i odvraća misli od seksa. Njegova količina u tijelu naglo se povećava nakon orgazma, u rijetkim trenucima kada muškarcima nikako nije do seksa!
Kako se zbog njega osjećamo: Ako su vam nakon seksa misli zaokupljene stvarima koje još morate napraviti ili bilo čim što nije vezano za seks – za to je zaslužan prolaktin. Zamislite samo kakav bi nam bio život bez njega... 
 
Oksitocin
Koja mu je uloga: Stimulira prostatu, uzrokujući kontrakcije mišića i čineći živce osjetljivijima. Istraživanja su pokazala da povećana razina oksitocina utječe i na intenzitet orgazma.
Kako se zbog njega osjećamo: Poznat je i kao "hormon maženja", jer stvara osjećaj povezanosti između vas i partnera/ice. Također je pronađen i u majčinom mlijeku i smatra se da pomaže stvaranju veze između majke i djeteta.

Endorfini
 Koja im je uloga: Endorfini su skupina neuroprijenosnika koji ublažavaju bol. Među njima su biokemikalije poput acetilkolina i dopamina, koje imaju istu kemijsku strukturu kao i morfij. Endorfini također pomažu smanjenju stresa i podizanju pouzdanja.
Kako se zbog njih osjećamo: Njihov produkt su osjećaji poput euforije i užitka. No, imaju i smirujući učinak – zbog njih ćete osjetiti blagostanje i opuštenost. Mogu vas učiniti i omamljenima i pospanima. No, razina endorfina u tijelu ne raste samo tijekom seksa već i sportskih aktivnosti, sudjelovanja u tučnjavi, bolnih ozljeda i gotovo u svakoj živahnoj uzbudljivoj situaciji.

Adrenalin
 Koja mu je uloga: Aktivira simpatički dio živčanog sustava, čime se povećava broj otkucaja srca i proširenje arterija, kako bi tijekom odnosa krv brže stizala do mišića. Također uzrokuje i period oporavka u kojem je sljedeći orgazam moguć tek dvadesetak minuta nakon seksa. Ova kemikalija pojačava cirkulaciju svakom kontrakcijom srca.
Kako se zbog njega osjećamo: Adrenalin vas čini uzbuđenim i ubrzava rad srca. 
 
Feniletilamin
Koja mu je uloga: Potiče oslobađanje dopamina iz centara za ugodu u mozgu, a sam se oslobađa tijekom seksa, maksimalno prilikom orgazma. Zanimljivo je da je ovo jedna od kemikalija pronađena i u čokoladi.
Kako se zbog njega osjećamo: Preplavljeni ste osjećajima sreće i uzbuđenja. 
 
Testosteron
 Koja mu je uloga: Povećava seksualni naboj i agresiju. Bitan je za libido i seksualnu uzbuđenost. Muškarci i žene s manjim razinama testosterona često imaju i manji interes za seks.
Kako se zbog njega osjećamo: Ukratko – uzbuđenima i seksualno jakima. Ako ste osjetili navalu samopouzdanja nakon seksa, to je zbog testosterona. 
 
Serotonin
Koja mu je uloga: Regulira raspoloženje i ponaša se kao antidepresiv – doživljavanje orgazma je još jedna porcija serotonina više u mozgu.
Kako se zbog njega osjećamo: Veselo, sretno, puni nade, ispunjeno... većina medicinskih antidepresiva sadrži serotonin čija je uloga da nas "podigne". 
 
Koliko se može primijetiti, orgazmi su vrlo kompleksni i pravo je malo čudo da se uopće događaju. Zato valja uživati u njima što je više moguće...

Izvor:trigon.hr