Kako se liječi ovisnost o seksu?

sex, mladi sex, mladi sex, mladi sex, sex, sex, sex, ovisnost o sexu, seks, veze, muškarac žena, Makarska, pornić, recept, seks, seks, avantura, seks, učenje, muškarci, žene, seks, ljeto, vrućina, seks navike, orgazam, seks prakticiranje, tajna, ovisnost, ovisnost o sexu, ovisnost o seksu, iskustvo, seksualno iskustvo, žene

Ovisnost kao svaka druga

Ovisnost o seksu je bolest, koja oboljelima uzrokuje probleme i trpljenje. Iako se ovisnicima o seksu društvo često smije ne uzimajući ih za ozbiljno, no stvar je puno ozbiljnija nego što se mislil. Treba im pružiti svu pomoć i podršku na putu do ozdravljenja. U središtu ovisnosti o seksu je izuzetno jak seksualni nagon te jaka potreba za seksom. Takva neobična seksualna želja u svakodnevnom životu ovisnika o seksu predstavlja puno problema za normalno funkcioniranje, ometa uspostavljanje emocionalne veze s partnerom te utječe na druga područja života. Većina ovisnika o seksu ima Opens internal link in current windowprobleme s postizanjem orgazma, pa se prepušta traženju vrhunca pod svaku cijenu. 

Simptomi ovisnosti o seksu

Tipični simptomi ovisnosti o seksu su neizdrživa želja za seksom u svakom trenutku i podređenost ostalih aktivnosti tom cilju. Ukoliko su nezadovoljeni nastupaju tipični znaci apstinencijske krize kao depresija, znojenje i drhtanje. Simptomi ovisnosti o seksu postaju s vremenom jači. Početak ovisnosti o seksu počinje prekomjernom masturbacijom i gledanjem pornografije, često mijenjanje seksualnih partnera i traženje alternativnih načina zadovoljenja (virtualni seks, seks preko telefona). Potom se kod ovisnika pojavljuju devijantna seksualna ponašanja kao na primjer; voajerizam, egzibicionizam, fetišizam i grupni seks. U zadnjoj fazi su sve njihove aktivnosti podređene traženju seksualnog zadovoljenja, koju žele doseći ne prežući pred ničim. 

Liječenje seksualne ovisnosti

Cijena liječenja ovisnosti o seksu, koje traje šest tjedana, u SAD-u stoji oko 20 do 40 tisuća dolara. Tretman se sastoji od psihoterapije i grupne terapije, a također uključuje i sve potrebne lijekove, koji se najčešće koriste antidepresivi i sedativi. U proces liječenja o seksu ovisnik mora prvo izgraditi zdrav odnos prema sebi, jer je to jedini način za stvaranje iskrenog odnosa prema drugima. Pacijenti trebaju naučiti da nema potrebe za ne zdrave emocionalne odnose. Za vrijeme liječenja potreban je strogi celibat i odbijanje bilo kakve seksualne aktivnosti. Kada ovisnici o seksu nauče kontrolirati svoj seksualni nagon mogu početi sa zdravim i normalnim životom.

Tri faze terapije

Liječenje se obično sastoji od tri faze. U prvoj fazi daju se psihološki testovi kako bi se utvrdio uzrok ovisnosti o seksu. Pokušava se lijekovim spriječiti seksualni nagon i stabilizirati depresiju. U sljedećoj fazi ovisnik sam sebi treba priznati problem i preuzeti odgovornost za svoje ponašanje i ponašanja. U trećoj fazi, bolesnici razvijaju alternativne načine kako bi zadovoljili svoje seksualne potrebe. Kroz razne vježbe nauče se nositi  sa svojim emocijama i nagonima, omogućujući im da izgrade zdrav društveni odnos i normalni seksualni život.

izvor: www.intimatemedicine.com.hr