Kako razgovarati s tinejdžerom o seksu?

Razgovor s tinejdžerom o seksu nikada nije bio i vjerojatno nikada neće biti lak i jednostavan. Činjenica je da su se vremena promijenila i da teme koje su prije bile tabu u obitelji, sada se o njima otvoreno čita i raspravlja.
Također, činjenica je da su djeci preko različitih medija dostupne, može se reći, sve informacije koje se tiču spolnog života. No, niste vi uzalud roditelj i vaša je zadaća da razgovarate o bitnim životnim stvarima, koja definitivno uključuje seks i sve što može proizaći iz njega.

Dakle, najvažnije je da djetetu date do znanja da ste vi prva osoba kojoj se može i treba obratiti ukoliko ima pitanja ili neki problem koji se odnosi na seks.

Bez obzira koliko vi imali povjerenja u svojeg tinejdžera ili čak on u vas, seks je tema o kojoj se ne govori olako, te morate biti vrlo pažljivi kako ćete pristupiti tom razgovoru.
Upravo zbog toga smo vam pripremili nekoliko osnovnih smjernica na koji način pristupiti razgovoru.

Savjeti, a ne zabrana

Prije nego što odradite ovaj nimalo jednostavan zadatak i sami se trebate pripremiti za moguća pitanja, jer odgovori moraju biti iskreni i jasni.

Nemojte razgovor obavljati na brzinu, rezervirajte vrijeme upravo za to i pobrinite se da i dijete ima vremena. Ukoliko ne znate koliko dijete zna o spolnom odnosu, pitajte ga i neka ispriča što zna. Pokušajte stvoriti atmosferu da razgovor bude što ugodniji. Moguće je da ćete se iznenaditi koliko vaš tinejdžer zna o svemu i koliko zrelo razmišlja ili možda obrnuto. Naime, i nekim starijim tinejdžerima možda neke važnije stvari u vezi spolnih odnosa nisu jasne, nemaju potpune ili čak uopće nikakve informacije.

Kada pričate o spolnim organima, koristite točne nazive, kako se ne biste krivo razumjeli. Osim fizičkih aspekata seksa, možda je važniji i emocionalni aspekt. Napomenite da je seks užitak i da uvijek treba biti, no da su za to vrlo važne emocije i emocionalna zrelost, te da ukoliko toga nema, spolni odnos može biti manje lijepo, pa čak i traumatično iskustvo.

Djetetu (na žalost) ne možete zabraniti, niti odrediti kada će stupiti u spolne odnose, no recite mu da imate povjerenja u njega i da vjerujete da će donijeti pravu i zrelu odluku. Napomenite da je zbog fizičke i emocionalne zrelosti najbolje pričekati punoljetnost i da ukoliko stvarno odluči da neće prije određenih godina stupiti u spolne odnose neka se toga drži, bez obzira na pritiske iz okoline.

Objasnite djetetu da niti ono ne smije nikog prisiljavati na spolne odnose i da za to vrijedi i možda malo dulje pričekati, pa da bude lijepo iskustvo, bez pritisaka i žaljenja.

Odgovornost i povjerenje

Nikako nemojte zaobići teme kao što su trudnoća i spolne bolesti. Naime, tinejdžeri najčešće ne razmišljaju o budućnosti, barem ne onoj daljnjoj. Objasnite djetetu što bi značilo postati otac ili majka u vrlo ranoj dobi, koliko bi to značilo odricanja, odgovornosti i promjena planova u vezi posla, školovanja, pa i zabave, druženja s prijateljima...
Objasnite djetetu da obavezno koristi kontracepciju, na koji način ona funkcionira, ali isto tako da nije 100 posto sigurna.
Tu je i tema spolno prenosivih bolesti, koje se mogu izbjeći ukoliko dovoljno poznaje partnera i njegove navike, te naravno korištenjem kondoma. Istaknite kakve posljedice mogu nositi spolne bolesti.

Potaknite dijete neka vam postavlja pitanja i traži pojašnjenja, ne samo za vrijeme razgovora, nego i ubuduće. Recite mu da ga nećete osuđivati zbog početka spolnih odnosa, no da želite da se ponaša odgovorno, jer spolni odnosi i znače odgovornost. Potaknite ga neka vam se obrati u vezi kontracepcije, što posebno vrijedi za djevojke i njihov odlazak na prvi ginekološki pregled. Ukoliko nemate odgovor na svako pitanje, nemojte se izvlačiti i izmišljati, recite mu da niste sigurni i da ćete se potruditi saznati.

Slobodno mu ispričajte svoje prvo seksualno iskustvo, te dobre i loše strane. Na taj način ćete dati do znanja djetetu da imate povjerenja u njega jer ste podijelili s njim određenu tajnu, pa će se vjerojatno osjećati opuštenije. Važno je da cijeli razgovor ne ispadne kao vaše predavanje, jer će se dijete automatski „isključiti" iz razgovora. Pokušajte se ponašati kao prijatelj ili prijateljica. Što god vam vaše dijete povjeri u tim trenucima, nemojte se uzrujavati, nego pokušajte o svemu mirno porazgovarati.
Želimo vam svu sreću!

zena.hr