Iz muškarčeva pogleda otkrijte želi li seks

Koliko o seksualnim sklonostima i kapacitetima muškarca možete iščitati iz jednog jedinog pogleda koji odmjerava tijelo žene? Nova otkrića kažu - jako puno.

Pogled muškarca otkriva njegovu prikrivenu seksualnu motivaciju, zaključili su istraživači. Pogled žene, s druge strane, nema tako usku vezu s njezinim skrivenim mislima. To nije samo ona stara priča o razlici u spolovima, u kojoj su jedni s Marsa, a drugi s Venere. Znanstvenici se nadaju da se nova saznanja mogu iskoristiti za promatranje spolnih motivacija seksualnih napasnika, te se na taj način može mjeriti imaju li liječenja zadovoljavajućeg učinka, piše tportal.

'Kretnje očiju vrlo su spontane i jako ih je teško kontrolirati. Zato mislimo da ih možemo koristiti kao pouzdan indikator seksualnih interesa', komentira psiholog Kun Guo sa Sveučilišta Lincoln u Engleskoj, koji je bio uključen u istraživanje.

Prijašnji su pokusi ukazali na to da muškarci očima otkrivaju svoje seksualne misli, prenosi Huffington Post. Širenje zjenica pri susretu s fotografijama seksualnog sadržaja, na primjer, može pouzdano svjedočiti o seksualnom opredjeljenju kod heteroseksualnih muškaraca i homoseksualnih žena. Kod heteroseksualnih žena nema razlike u pogledu neovisno o tome gledaju li fotografije muškaraca ili žena.

Psiholog Gou i njegovi suradnici u prijašnjim je istraživanjima utvrdio da mladi muškarci, kada gledaju mlađe žene, najčešće 'lijepe' pogled za prsa i predio bokova (ovo otkriće neće odveć iznenaditi bilo koju ženu koja je nedavno bila u baru). Ova dva objekta promatranja važan su signal muškarcima: prsa ukazuju da je žena seksualno zrela, a bokovi govore o njezinoj sposobnosti da rodi dijete. Muškarci ne gledaju u iste zone kada gledaju starije žene ili djevojčice. To ukazuje da njihovo 'odmjeravanje' svjedoči o seksualnom interesu.

Da bi provjerili ova saznanja, istraživači su okupili skupine od oko 30 muškaraca i žena u dobi od 18 do 25, svi su heteroseksualni. Pokazali su im fotografije odjevenih modela - djece, dvadesetogodišnjaka i četrdesetogodišnjaka. Od ispitanika su tražili samo to da razgledaju slike kako bi to inače učinili. Istodobno su ih priključili na uređaje koji su pratili kretanje njihova pogleda. Zatim su ispunili upitnik o njihovi seksualnim odlikama, s pitanjima koja žele utvrditi koliko su slobodni u razmišljanju i manifestiranju spolnosti.