Istraživanje: Što ljudi više vole – seks ili Facebook?

Ako je vaša reakcija na ovo 'eh, pa to je tako očito', nemojte zaboraviti da su nedavne studije i istraživanja pokazali suprotno.

Prethodno istraživanje Sveučilišta Chicago Booth School of Business pokazalo je da je provjeravanje web stranica društvenih mreža kao što su Facebook ili Twitter iskušenje kojemu je teško odoljeti, ček i teže nego iskušenju seksa.

Međutim, novo istraživanje koje je provelo Sveučilište Canterbury u Novom Zelandu otkrilo je da je "vođenje ljubavi" najugodnija ljudska aktivnost - ugodnija čak i od 'lajkanja', postanja, komentiranja i sl. na Facebooku.

"Psiholozi su predložili da pojedinci mogu nastojati da povećaju svoju dobrobit kroz tri glavne orijentacije ponašanja- preko zadovoljstva, preko angažmana i preko značenja", objasnio je Carsten Grimm, glavni istraživač.

Ovo su tri kategorije - zadovoljstvo, angažman i značanje - koje su znanstvenici koristili kako bi vidjeli koje aktivnosti donose više sreće. Seks se nalazi na prvom mjestu u sve tri kategorije, piše Mashable.

Ukupno gledano, seks je najviše ocijenjena aktivnost iznad opijanja alkoholom i volontiranja, dok su najnepoželjnije aktivnosti bile oporavak od bolesti, korištenje Facebooka i kućanski poslovi.

Ovdje su te liste:

Rezultati: Što nas čini sretnim?

Najbolje rangirane aktivnosti
1: Seks
2: Konzumiranje alkohola
3: Volontiranje
4: Meditiranje/Religija
5: Briga za djecu
6: Slušanje glazbe
7: Druženje
8: Hobiji
9: Kupovina
10: Igranje videoigara

Najgore rangirane aktivnosti
1: Oporavak od bolesti
2: Facebook
3: Kućanski poslovi
4: Studiranje
5: Pisanje poruka
6: Odlazak na predavanja
7: Plaćeni rad
8: Putovanje do posla
9: Rad na računalu
10: Pranje/kupanje


Nejasno je kako društvene mreže i tehnologija utječu na naše društveno ponašanje u stvarnom životu, ali postoje iznenađujući i možda zabrinjavajući znakovi o tome. Primjerice, u jednom drugom nedavnom istraživanju 15% ispitanika izjavilo je da bi radije proveli vikend bez seksa nego se na nekoliko dana odrekli svog smartphonea.

Net.hr