Hrvati pomaknuli granicu: Prvi seks većina ima već sa 16 godina

Djevojke se upuštaju u spolne odnose zbog ljubavi, najčešće sa starijim partnerom, a dečki zbog čiste "fiziološke potrebe", zbog čega djevojke ostaju razočarane i nezadovoljne svojim prvim seksualnim iskustvom.

To je pokazala velika anonimna anketa koju je zagrebački ginekolog dr. Dubravko Lepušić u sklopu projekta seksualne eduakcije mladih "Znanje je užitak" proveo između 2008. i 2010. godine na 2295 učenika trećih i četvrtih razreda u 51 srednjoj školi diljem Hrvatske.
Najbitnija je edukacija

- Cilj nam je prvenstveno bio utvrditi kakvo je stvarno stanje i, što je najvažnije, koliko mladi znaju o spolnim odnosima, o spolno prenosivim bolestima i koliko se brinu o vlastitom zdravlju i zdravlju partnera - rekao je dr. Lepušić.

Njihovo znanje o spolno prenosivim bolestima, rizicima i kontracepciji daleko je ispod razine koju pokazuju njihovi vršnjaci u zapadnoj i, osobito, sjevernoj Europi, u kojoj je seksualna edukacija mladih već godinama dio školskih programa i ima sasvim opipljive rezultate. Pritom se "moralna nervoza", odnosno strah od ranog stupanja mladih u seksualni život, pokazala neutemeljenom: dobra edukacija temelj je zdravog seksualnog života, a sama dob stupanja tada je u drugom planu.

- Skandinavske zemlje imaju edukaciju o spolno odgovornom ponašanju od 50-ih godina prošlog stoljeća. Mlade Finkinje u tom su pogledu najobrazovanije u Europi. Iako najranije stupaju u spolne odnose, prosječno s 15 godina, stope spolnih bolesti i maloljetničkih trudnoća kod njih su najniže - objasnio je dr. Lepušić.
Žele seksualni odgoj

Ističe kako pritom ne misli da treba rano stupati u spolne odnose - upravo suprotno, smatra da to može biti vrlo rizično i opasno, osobito kod mladih bez seksualnog odgoja.

- U mlađoj adolescenciji ne postoji fizička ni psihička zrelost za stupanje u spolne odnose, stoga smatram da bi do 15. godine trebalo provoditi apstinenciju. Uzor bi mogle biti druge etničke skupine koje se drže svojih pravila i koje zbog toga imaju manju učestalost spolnih bolesti.

Loša je vijest da kod nas ne postoje spolna higijena i kultura odlaska liječniku te da su naši adolescenti skloni promiskuitetu. No, ima i jedna dobra: čak 97 posto ispitanih reklo je da ima potrebu za seksualnim odgojem - rekao je dr. Lepušić.
Prisila nije zlostavljanje

Kod nas mladi imaju ubojitu kombinaciju: promiskuitet i nekorištenje kontracepcije. U anketi dr. Lepušića čak je 27 posto mladića izjavilo da je imalo tri ili više partnerica, ali vrlo rijetki koriste kondom. Uz to, u velikom postotku u spolne odnose upuštaju se pijani ili drogirani, što potvrđuje tezu o povezanosti delinkvencije i zloporabe alkohola i droga te seksualnog ponašanja u mlađoj populaciji. Posebno brine činjenica da je više od devet posto ispitanika, odnosno svaki deseti tinejdžer, odgovorilo da prisilu na seks ne smatra vidom zlostavljanja. - Bilo mi teško povjerovati da učenici završnih razreda srednje škole mogu takvo što tvrditi - kaže dr. Lepušić.


Pravu istinu govore tek sa 20 godina

Većina istraživanja koja se provode s ciljem utvrđivanja spolnog ponašanja tinejdžera provodi se obično na starijoj populaciji, jer su znanstvenici utvrdili da tek tada, nakon 20-e godine, mogu od ispitanika dobiti istinite i objektivne podatke. U vrijeme adolescencije mladi su skloni pretjerivanju - dečki tvrde da imaju bogatije iskustvo koje su počeli stjecati mnogo ranije, a djevojke istovremeno "štite reputaciju". Longitudinalno istraživanje koje je pod vodstvom dr. Aleksandra Štulhofera provođeno 1998., 2003. i 2008. godine na brucošima zagrebačkih fakulteta pokazalo je da je prosječna dob stupanja u seksualni odnos stabilna i iznosi 17,1 godinu za djevojke i 16,8 godina za mladiće.


11 milijuna novih slučajeva spolnih bolesti dogodi se u svijetu kod osoba mlađih od 25 godina. Jedna od najvažnijih posljedica spolnih bolesti je mogućnost steriliteta (dakle, nemogućnost rađanja djeteta poslije u životu)

10% trudnoća u svijetu pripada adolescentima

4,4 milijuna prekida trudnoća u svijetu obave adolescentice (većina ilegalno, nesigurno i nestručno)

15 godina je dob kada u spolni odnos stupaju Finkinje. Skandinavske zemlje imaju edukaciju o spolno odgovornom ponašanju od pedesetih godina prošlog stoljeća. Mlade Finkinje su u tom pogledu najobrazovanije u Europi iako najranije stupaju u spolne odnose, pa je pojavnost bolesti ili maloljetničkih trudnoća kod njih najniža. Švedska zahvaljujući liberalnom pristupu ima jednu od najvećih stopa nataliteta u Europi (u općoj populaciji).

izvor: jutarnji list