G-točka je samo produžetak klitorisa na unutranjoj strani vagine?

Objektivne mjere nisu uspjele ponuditi čvrst i pouzdan dokaz postojanja anatomskog mjesta koje bi bilo povezano s čuvenom G-točkom', tvrdi doktor Amichai Kilchevsky, urološki kirurg s Yalea, u novom izdanju lista Journal of Sexual Medicine.

Kilchevsky i njegov tim pretražili su je svu medicinsku i znanstvenu literaturu - sve što su mogli naći od 1950. i 2011. godine - te sva klinička istraživanja - u potrazi za dokazom. I nisu pronašli ništa.

Priznaju da određeni broj žena tvrdi da postoji područje u distalnom predjelu vaginalnog zida, koji stimulacijom dovodi do orgazma. Moguće je, kaže Kilchevsky, da još nije otkriven pravi istražiteljski alat, iako se to čini malo vjerojatnim jer se već pokušalo sa svime od magnatske rezonance do prstiju.

Samo produžetak klitorisa

'Smatram da je G-točka samo produžetak klitorisa na unutarnjoj strani vagine, analogno korijenu muškog penisa', kaže Kilchevsky. Anatomski, klitoris izgleda kao sniježni brijeg, tako da se vidi samo njegov manji dio, dok ostatak ulazi u vaginu.

Njegov argument podupire i istraživanje iz 2010. godine, u kojoj se otkrilo da se klitoris tijekom odnosa spušta, tako da bude bliži vaginalnom zidu. Pritiskom na zid može se indirektno stimulirati klitoris, i tako dovesti do vrhunca.

Istraživanje otkriva i da većina žena vjeruje da postoji G-točka, no da je ne mogu locirati.

Doktor Kilchevsky kaže kako se nada da će njihova otkrića skinuti pritisak sa žena koje teško postižu orgazam. 'Pouzdano izvješće i anegdote o postojanju ovog vrlo osjetljivog područja...zahtijevaju daljnja razmatranje', poručili su znanstvenici.

Magazin.hr