Dokazano - ljubav djeluje poput droge

ljubav, droga, osjećaji, faza, veza, ljubav, ljubav, fraza, umor, zdravlje, ljubav, veza, partner, ljubav na prvi pogled, ljubav, znanost, ljubav, bol, pitane, Hrvatska, medeni mjesec
Istraživanje je pokazalo da jaka srast koju većina parova osjeća na samome početku veze zna biti toliko intenzivna da jednostavno blokira fizičku bol i to na isti način na koji to čine lijekovi protiv bolova te droge.

Američki znanstvenici u Sveučilišnom medicinskom centru u Kaliforniji proveli su ovo istraživanje na 15 studenata koji su tog trenutka bili na samim počecima veze te jako zaljubljeni. Istraživanje se provodilo tako da su mladićima i djevojkama pokazivane fotografije njihovih partnera dok im se kompjuterski mjerila izdržljivost na blagu bol, piše tportal.hr.

Na kraju istraživanja je dokazano da osjećaj ljubavi koji se javlja pri pogledu na fotografiju voljene osobe djeluje poput lijekova protiv bolova. Osjećaj koji se javio kod mladića i djevojaka kada su pogledali, umjesto fotografija svojih partnera, fotografije zgodnih poznanika, nije bio ni približne jačine kao onaj prvi.

Istraživanje je dokazalo da osjećaj koji ljubav izaziva u našem tijelu proizvodi učinak identičan onome koji proizvodi morfij ili čak kokain

Doktor Sean Mackey, voditelj ovog istraživanja, tvrdi da je zajedničko svim zaljubljenim ljudima upravo ta trenutačna neosjetljivost na bol.

Takav učinak ljubavi i strasti na osjećanje boli karakterističan je za rane faze zaljubljenosti, koja obično traje do devetog mjeseca veze. U tom periodu ljudski mozak izlučuje velike doze dopamina – primarnog neurotransmitera koji direktno utječe na raspoloženje i motivaciju.

Netom zaljubljeni parovi doslovce su opijeni euforijom i većom dozom energije te neprestano misle na svoga partnera pa se zbog toga rana faza veze može smatrati jednom vrstom ovisnosti.