Devet faza braka na koje je svaki par osuđen

Susan Shapiro Barash u svojoj novoj knjizi Devet faza braka: Kako uspjeti, razvrgnuti, sačuvati ga, analizirala je zašto dolazi do situacija netrpeljivosti.

Na uzorku od dvjestotinjak žena u dobi od 21 do 85 godine zaključila je da postoji devet faza braka kroz koje žene prolaze, a tajna uspješnog braka je prilagoditi se svakoj od njih, te samo time veza s partnerom može ojačati, prenosi vecernji.hr.

1. faza. Entuzijastična mladenka. Nedugo nakon izricanja zavjeta par je još uvijek pod utjecajem strasti, intimnosti i predanosti i zbog toga je veza još uvijek čvrsta. Nijedna prepreka ne može parove spriječiti da ju savladaju, a ženama je pri tom muškarac čvrst oslonac. Mnoge žene, ako su dijete rastavljenih roditelja, kažu da se i više posvećuju braku nego su mislile da će. Susan savjetuje da je potrebno istodobno razvijati prijateljstvo jer strast je relativno lako održavati.

2. faza. Savršena supruga. Ideal o kućanstvu koje ravnopravno održavaju oba partnera, nakon tri godine se vjerojatno rasplinuo, pa su žene osuđene na kućanske poslove i zbog toga se sve više žena osjeća zapostavljeno, prezaposleno, te smatraju da im se rad ne cijeni dovoljno, dok muškarci mogu sam čin vjenčanja smatrati dovoljnom nagradom. Za mane koje s vremenom isplivaju na površinu, Susan kaže da morate ili prihvatiti - one koje možete tolerirati, ali i odrediti preko čega ne možete prijeći. Jedino se tako možete boriti protiv šoka i nevjerice koji nastanu kad shvate kakav im je partner.

3. faza. Usredotčenost na djecu. Dolazak djeteta novi je moment u svakoj obitelji. Neke žene u ovim slučajevima gube zanimanje za partnere jer su "odradili" svoju biološku funkciju, dok druge pokušavaju od partnera napraviti idealnog oca. Susan tvrdi da se u ovoj fazi usredotočite na svoju ulogu i svoje dijete. Brak koji se vrti oko djeteta nije ništa loše, ali onda porazgovarajte sa suprugom kako ćete unaprijediti obitelj.

4. faza. Zajednički krevet, razilaženje u snovima. Za deset godina provedenih s partnerom nagrada vam je nekoliko dana odmora bez njega? Ideali se razilaze, ali iako su žene odlučne ostati u braku, nezadovoljstvo raste, a koplja se lome oko novca i odgoja djeteta. S promjenama se lakše nositi spustite li letvicu i smanjite očekivanja.

5. faza. Distanca. Morate biti svjesni, piše Susan, da će oko šezdeset posto žena imati tjelesni odnos s drugim partnerom ili zamišljati odnos s drugim muškarcem u nekoj fazi svog braka. Nekima se to može dogoditi nakon 15 godina braka kada su djeca odraslija, a žene se ponovno posvećuju svom poslu što dovodi do novih kontakata. Između ostalog ovo je i faza preispitivanja uloge supruge. Ponekad žene shvaćaju da im ljubavnik donosi neke momente i zadovoljstva koje je suprug zanemario. Nedostaje li vam bliskosti trebale biste više vremena provoditi sa suprugom.

6. faza. Na pola puta do razvoda. Nakon dvadesetak godina braka, žena koja osjeća nezadovoljstvo u srednjim godinama često odabire razvod i ima osjećaj da je pravilno odabrala. Tu može "kumovati" i romansa iz prethodne faze, ali i financijska samostalnost i činjenica da ih djeca više ne trebaju toliko. Susan ipak smatra da je najbolje posjetiti bračnog savjetnika ako razmišljate o razvodu ili se privremeno razdvojiti.

7. faza. Pregovaranje. Možda ćete u fazi od 15 do 30 godine braka, nakon mnogobrojnih lomova, zaključiti da je najbolje ostati zajedno. Jer, ni razvedeni prijatelji nisu toliko sretni i bezbrižni koliko se činilo. Nove prilike nisu više muškarci iz vaših snova, često nemoćni bez viagre."Ne mogu živjeti s njim, ne mogu živjeti bez njega", česta je mantra sredovječnih žena, a novi plan može vam pomoći u oživljavanju veze sa suprugom.

8. faza. Stabilnost. U braku koji traje trideset ili četrdeset godina, uloge su zadane. Sve krive predodžbe kako biti supruga - zamjenjuje se realnošću. Prepoznajete vlastite prednosti i mane, ali i suprugove. Ipak pojave li se unuci, oni mogu narušiti ravnotežu. U ovoj fazi možete pomoći suprugu da se snađe u ulozi djeda, a isto tako možete razvijati svoje prijateljstvo i postati najbolji prijatelji.

9. faza. Samilosna ljubav. Supruge su shvatile koliko je važno sačuvati poštovanje za partnera. Također su naučile praštati. Najvažnije je da partneri jedan drugome budu pojas za spašavanje. Najvažnije je ne prekapati po prošlosti, i ne prigovarati. Življenje vlastitog života ne mora biti prepreka u braku.