Cyberseks i depresija

Brz i stresan način života i obveze kojima smo svakodnevno zatrpani, smanjuju ljudima mogućnost da upoznaju osobu s kojom bi mogli započeti vezu. Stoga se nemali broj ljudi upušta u avanturu traženja takve osobe putem interneta. Razlozi mogu biti sramežljivost ili povučenost osobe. Što god da nekog nagna na takvu potragu nerijetko dovede i do cyberseksa.

Međutim, postavlja se pitanje kakva je kvaliteta takvih odnosa i što govori o osobama koje upražnjavaju cyberseks? Razne studije na tu temu pokazale su da osobe koje dijele svoju intimu preko neta s drugim osobama, osim što na taj način zapostavljaju društveni život, tokom vremena padnu u stanje depresije. Također su zabilježene velikim djelom i pojava anksioznosti i neobjašnjivog straha.

Istraživanja su potvrdila i da se osjećaj depresije koji se javio kod ispitanika proporcionalno produbljivao s većom količinom vremena provedenim na internetu. Za osobu koja traži seks komunikacijskim putem koji ne obuhvaća susret u živo, često puta se dokaže da je njena odluka uzrokovana određenim problemom koji ju čini manje sposobnom djelovati van okvira moderne tehnologije.

Znanstvenici opisuju potrebu za cyberseksom gotovo jednaku ovisnosti o narkoticima, kockanju ili alkoholu. Osim što na taj način osoba prvenstveno šteti sebi, podjednako njena ovisnost utječe i na obitelj joj, posao i ljude kojima je okružena. Dnevne obveze su zapostavljene i svako slobodno vrijeme se koristi u samo jednu svrhu.

Potrebe svake osobe za dodirima i intimnim odnosima na ovaj način nisu zadovoljene kako spada jer izostaje ono što je i najbitnije, a to je fizički kontakt. Na seks putem interneta se lako postaje ovisan, a trenutno zadovoljstvo kasnije lagano prelazi u emotivnu ispraznost i nezadovoljstvo. Kako je lako s par klikova mišem pronaći osobu za seks, tako je i lako upasti u depresivno stanje.

Međutim, nečesto upravo i depresija može biti uzrok upuštanja u internetski seks. Bez puno muke i truda osoba se može opustiti na taj način i barem na trenutak odagnati negativno psihičko stanje u kojem se nalazi. Iako je i u tim slučajevima dokazano da takvo ponašanje ne pridonosi poboljšanju depresivnog stanja.

Bilo da je potreba za takvim oblikom intime uzrokovana stanjem depresije ili ona uslijedi poslije, sigurno je samo da cyberseks jedino može poslužiti kao kratkotrajno rješenje. Puno se više opasnosti krije iza ovakvog oblika seksualnih odnosa, nego kada se upražnjavaju na dobar stari način u kojem ključan faktor za njegovom provedbom zasigurno nije osobno računalo.

izvor: she.hr