Biljke koje seks mogu učiniti boljim

...želju, libido i dati seksualnu snagu i kod muškaraca i kod žena. Moderna medicina vremenom osvjetljava biokemijske procese koje ove biljke potiču.Od davnih vremena sve kulture smatrale se kako neka hrana, biljke ili drugi predmeti, kako zbog svoga oblika, tako i zbog potencijalnog utjecaja na seksualne funkcije, stimuliraju seksualnu želju te daju dodatnu snagu i potenciju u seksu.

Zbog Afrodite, božice ljubavi u grčkoj mitologiji, ove biljke, hrana i ostalo nazivaju se afrodizijacima

Općenito, razne biljke imaju sposobnost djelovanja na jedan ili više spomenutih faktora uključenih u seksualni odgovor. Tako biljke mogu općenito stimulirati nervni sistem, poboljšati cirkulaciju a tako i dotok krvi u genitalije, potaknuti bolju proizvodnju nekih kemikalija kao što je dušični oksid, te uravnotežiti hormonalni sistem.

Biljke koje se najčešće koriste za poboljšanje seksualnih funkcija, jačanje libida i potencije uključuju:

Ashwagandha. Neki smatraju da je Ashwagandha najmoćniji afrodizijak među biljkama. Smatra se da može povratiti seksualnu snagu, poboljšati erekciju, ugodu i plodnost. Također se smatra vrijednim adaptogenom tj. pomaže umu i tijelu da se prilagode na stres.
Catuaba. Stablo koje raste u Brazilu, najviše u amazonskim kišnim šumama. Koristi se njegova kora. Tradicionalno se koristi za jačanje libida i umirenje nerava. Kao afrodizijak mogu ga koristiti i muškarci i žene. Jača tijelo i umiruje um.
Cuscuta. Tisućama godina koristi se u kineskoj tradicionalnoj medicini. Povoljno djeluje na jetru i smatra se afrodizijakom te biljkom dugovječnosti jer usporava gubitak tekućine iz tijela. Neka istraživanja pokazala su da može povećati broj spermija kod muškarca kao i njihovu pokretljivost.
Damiana. Vjeruje se da jača nervni sistem. Ima dugu reputaciju kao afrodizijak. Blagotvorno djeluje na nervni i hormonalni sistem. Može se koristiti za jačanje muškog seksualnog sistema.
Ginkgo. Ginkgo poboljšava cirkulaciju krvi i dosta ga se koristi za poboljšanje pamćenja. Također poboljšava dovod krvi u penis te tako pomaže kod erekcija.
Glog. Poboljšava rad srca i perifernu cirkulaciju, time i dotok krvi u genitalije poboljšavajući tako seksualne funkcije i snagu erekcije. Neka ispitivanja na muškarcima s problemom erektilne disfunkcije pokazala su značajno poboljšanje erekcija.
Ginseng. Više je vrsta ginsenga no smatra se da je za seks najbolji azijski ginseng. Daje mentalnu i tjelesnu snagu, poboljšava seksualne funkcije i daje veću kontrolu nad procesom ejakulacije.
Horny Goat Weed ili Epimedium. Vjeruje se da su svojstva ove biljke prvi otkrili pastiri koji su opazili povećanu seksualnu aktivnost svojih životinja. U Kini se korist u mnogim proizvodima za seksualnu aktivnost. Potiče lučenje dušičnog oksida čime pomaže kod liječenja impotencije.
L-Arginin.L-Ariginin je aminokiselina koja potiče širenje krvnih žila u penisu (putem povećanja nivo dušičnog oksida) i tako olakšava postizanje i održanje erekcije.
Maca. Prema narodnim pričama drevni Inka ratnici konzumirali bi ovu biljku prije nego bi išli u bitke i to radi tjelesne snage, no nakon bitki ona bi im bila zabranjena kako bi se zaštitilo žene jer je biljka poticala jaku seksualnu želju. Jedno ispitivanje na tabletama Mace pokazalo je da je došlo do značajnog povećanja količine ejakulata, broja i pokretljivosti spermija.
Muira Puama. Tradicionalno se koristi zbog blagotvornog djelovanja na nervni sistem i za poboljšanje seksualnih funkcija tijela. Korisna je kod erektilne disfunkcije i slabog libida. Također poboljšava pamćenje i jača nervni sistem.
Saw Palmeto. Bobice ove biljke općenito se koriste za urološke probleme, naročito kod povećane prostate. Međutim neka ispitivanja su pokazala da dugotrajnije uzimanje može poboljšati seksualne funkcije. Opuštajuće djeluje na mišiće penisa i potiče hormonalnu ravnotežu što dovodi do jačanja seksualnog nagona. Druga upotreba mu je protiv ćelavosti.
Tongkat Ali. Dugo se koristi u Maleziji radi povećanja seksualne želje, libida i kod erektilne disfunkcije. Smatra se da povećava nivo testosterona. Normalan nivo ovog hormona daje energiju, potiče dobro raspoloženje i seksualnu želju. Pošto povećava nivo testosterona koriste ga i i bodybuilderi radi povećanja mišićne mase i snage.
Tribulus Terrestris. Potiče seksualni nagon na prvom mjestu uravnotežujući nivo hormona, primarno testosterona. Potiče proizvodnju lutenizirajućeg hormona koji tijelu pomaže da samo proizvodi testosteron čime dolazi do poboljšanja libida i kvalitete erekcija.

Biljke, kao afrodizijaci, koriste se u svojem originalnom obliku ili se djelatne tvari ekstrahiraju iz njih i koriste u obliku krema, tableta i tinktura. Više je faktora koji bi mogli igrati ulogu kako će osoba reagirati ne neke od ovih biljaka. Dob, spol, da li osoba već uzima neke suplemente, zdravstveno stanje, kvaliteta biljaka i još je mnogo drugih faktora koji će djelovati na to kako će osoba reagirati na ove biljke ali i druge vrste suplemenata.

Također nekim osobama treba manja a nekima veća doza. Isto tako većina žena trebat će nešto manju dozu nego muškarci. Osobno iskustvo i savjeti stručnjaka konačno će svakome pokazati što i u kolikoj količini je za njega/nju optimalan pristup.

vigrxplus-hr.com