Aseksualno - nije abnormalno

Stop

Pol Koks je aseksualan muškarac. Živi u sretnom braku sa ženom koja za sebe kaže da je također - aseksualna. Još kao dječak, u ranom tinejdžerskom periodu Koks je postao svjestan svoje seksualnosti. Sa 13 godina dobio je od oca prvo knjigu o seksualnom obrazovanju i tada je uvideo - "mnogo buke ni oko čega".

DOSADAN SEKS

- Činilo mi se kao da čitam tekst o stranoj kulturi. Bilo mi je toliko dosadno, kao da okrećem prazne listove. Uopće mi nije bilo jasno otkud tolika frka ljudima oko seksa - ispričao je Koks za "The Guardian" koji je svoje istomišljenike stekao tijekom raznih diskusija na portalu www.asexuality.org.

Kada je shvatio da nije usamljen, počeo je da istražuje o vezama i odnosima sa ženama - bez seksa. On je želio romantičnu, dugu, skladnu vezu i to je ubrzo i našao. Nije želio da njegova "nezainteresiranost" za seksom, kako su ga često drugi opisivali, poništi mogućnost braka, pa tako danas živi u neobičnoj zajednici. Prvu bračnu noć on i njegova izabranica proveli su sa gostima, igrajući i zabavljajući se do zore.

UMOR UBIJA ŽELJU

Vlajko Panović, specijalista medicinske psihologije u Domu zdravlja "Dr Ristić" kaže da ne postoje prirodne predispozicije da neko bude aseksualan, ali da na želju za seksom utječu stil života, tempo, obaveze, izlasci, emotivno i psihičko stanje. On preporučuje da je najvažnije odmoriti tijelo i um, živeti skladno i bez pritiska. Za one koji se nađu u vezi sa ovim tipom osobe, Panović savetuje "kao ljek" iskren razgovor.

- Treba pričati bez optuživanja, sasvim rasterećeno. Želja za seksom može da se pojača samo ako ste istinski bliski sa partnerom, srećni i zadovoljni - kaže Panović.

BOLEST ILI NE?

Osobe koje imaju smanjenu seksualnu želju, koje su aseksualne nisu bolesne. To je povezano sa njihovim temperamentom i senzibilitetom osobnosti. - Ne postoje urođene predispozicije za aseksualizam, ali čovjekova narav je u vezi sa seksualnim nagonom. Aseksualizam, prema mom iskustvu češće pogađa žene. Na to dodatno utječe i stil života - objašnjava Panović.

Ipak, Alfred Kinski, čuveni svjetski seksolog, smatra da su uskraćeni za značajan kvalitet života i da je u pitanju svojevrstan invaliditet. - Pošto ne znaju za požudu i strast njih to ni ne potresa i oni drugačije doživljavaju svoj problem - navodi Kinski.

Budućnost

Mnogi SF umjetnici čovjeka u budućnosti predstavljaju kao aseksualno biće, bez jasnog polnog identiteta. Stručnjaci smatraju da je to logičan sljed načina života koji dominira - dosta napora, malo odmora, svakodnevan noćni život.

Izvor: Blic.rs