Alergična sam na spermu i ono što mi se dogodi je užasno

impotencija, sexy, sex, zdravlje, sex, sex, sex, sex, sifilis, sex, sex, sex, seks, mrak, ljubav, seks, predigra, seks, debeljuce, seks, bol, seks, znanost, seks, plaža, uhićenje, seks, okidači, strast, analni seks, seks, savjeti, orgazam, seks, seks, orgazam, zadovoljstvo, seks, poze, krevet, seks, fenomen, ljubavnik, pažnja, veze, seks, krevet, partneri, žena, orgazam, seks, seks, orgazam, muškarac žena, muškarci, seks, orgazam, seks, škola, orgazam, seks, raspoloženje, seks, ubojstvo, seks, krikovi, seks, pitanja, odgovori, rekordi, seks, razum, načini, seks, seks, znojenje, seks, stvari, seks ljubav, sex orgazam, svršavanje, predigra, užitak, seksualni čin, doživljavanje istovremenog vrhunca, Jača imunitet, seks ljubav, seks, ublažava bol, Čini vas sretnim, Smanjuje anksioznost, seks navike, maraton, ljubav, seks navike, partnerica, način, seks navike, suprug, supruga, mastrubacija, ljubav, seks u dvoje, seksualno aktivan, seks u dvoje, poze, cure, seks prakticiranje, spolni odnosi, par

Laura je izmišljeno ime djevojke koja je odlučila anonimno podijeliti svoje iskustvo kako bi pomogla drugima da shvate što im se događa, objavljeno je na portalu Broadly.

Kako govori ona ništa neobično nije primijetila do svoje 27. godine.

- Sa 17. godina sam imala prvog partnera i naivno sam vjerovala da je normalno to što me peče, svrbi i otiče - navodi Laura u svojoj ispovijesti.

U 25. godini upoznala je svog prvog ozbiljnog dečka, sa kojim nije koristila nikakvu zaštitu, navodeći da su uvijek bili pažljivi u onome što rade.

- Primijetila sam da, ako se ne istuširam odmah nakon seksa, u roku od pet minuta koža mi jako pocrveni, kao da me je netko obojao crvenim flomasterom - objašnjava Laura.

Obratila se doktorima, govoreći o svom problemu, jer nije joj bilo jasno šta se to toliko neobično sa njom dešava. Kako odgovora nije bilo, počela je sa istraživanjem na internetu u potrazi za odgovorima i ispostavilo se da je alergična na sjemenu tekućinu. Nakon tog nevjerovatnog saznanja odlazi kod doktora, nakon čega su uslijedile pretrage.

Prema onome što je saznala antihistaminici su joj mogli pomoći tek toliko da ublaže reakcije, ali dugoročno se mora suzdržavati od seksa, koristiti kondome ili proći desenzibilaciju, što znači da bi njeno tijelo moralo biti izloženo alergenu kako bi s vremenom postalo tolerantno na njega.

Njena dijagnoza nametnula joj je brojna pitanja.

- Kako mogu ostati trudna ako moje tijelo tretira srž partnera kao ilegalnog useljenika - pitala se Laura, ali je ubrzo saznala da je moguće zatrudnjeti uz pomoć doktora.

Stručnjaci kažu da je alergija na spermu izuzetno rijetka. Riječ je o preosjetljivosti na proteine u muškom sjemenu. Preciznije govoreći, u sjemenoj tekućini.

Uobičajeni simptomi su crvenilo, oteklina, bol, svrbež i peckanje u intimnom području. Javljaju se između 10 minuta i pola sata od spolnog odnosa, odnosno dodira rodnice sa spermom. Alergija ne mora biti ograničena samo na vaginalno područje, već se može pojaviti i na drugim dijelovima tijela koji dođu u dodir sa sjemenom, uključujući kožu i usta.

Simptomi mogu trajati nekoliko sati, ali i nekoliko dana. Kod nekih žena simptomi su slabije izraženi i isključivo se pojavljuju na intimnom području, dok kod drugih reakcija može biti toliko jaka da imaju problema s disanjem ili anafilaksiju, stanje opasno po život.

Žene koje su alergične na spermu ponekad reaguju samo na jednog partnera dok je tijekom seksa sa drugima sve u redu. Bilo je i slučajeva kada su se simptomi pojavili nakon višegodišnje veze s istim partnerom.

Ovo stanje se često pogrešno dijagnosticira - kao vaginitis (upala vagine), infekcija ili neka spolno prenosiva bolest poput herpesa.

Kako prepoznati o kakvoj se alergiji radi ?

Alergija se može utvrditi upotrebom kondoma. Ukoliko simptomi nestanu, radilo se o alergiji. Žene koje sumnjaju na ovu alergiju trebale bi se javiti alergologu koji tada može uzeti uzorak partnerove sperme, ubrizgati je ženi pod kožu i pratiti reakcije.

Inače, alergija na spermu velik je problem partnerima koji bi željeli dobiti dijete. To je tada moguće potpomognutom oplodnjom nakon što se sperma na neki način "opere", piše International Society for Sexual Medicine (Međunarodnog društva za seksualnu medicinu).