6 načina, kako izbjeći spolno prenosive bolesti!

Najbolji i najučinkovitiji način štičenja pred spolno prenosivim bolestima je naravno potpuna apstinencija ili suzdržavanje. Što naravno kod većine smrtnika ne dolazi u obzir, stoga je potrebno pronaći alternative koje su jednako učinkovite ako ih se pridržavamo. Pročitajte što vam dugoročno može olakšati život i priskrbiti spavanje po noći.

1. Bez izuzetaka prakticirajte siguran seks


Odlučite se da ćete uvijek i po svuda prakticirati siguran seks. Da ćete pri analnoj ili vaginalnoj penetraciji koristiti kondom, pri oralnom seksu lateks rukavicu ili neku drugu barijeru. Isto tako kondom koristite pri uporabi seksualnih pomagala ili igračaka i izbjegavajte pregrub seks, koji može dovesti do krvarenja bilo koje vrste.

2. Redovito se testirajte i isto predložite svojoj partnerici ili partneru


S redovitim testiranjem ćete potvrditi da niste zaraženi ili ćete pravovremeno saznati. Poneke spolno prenosive bolesti je lakše liječiti ukoliko se rano otkriju. Ukoliko saznate da ste zaraženi tada nećete biti opasnost za svoje partnere ili partnera.

3. Imati spolne odnose u uzajamno monogamnom odnosu


Ukoliko ste se partnerom ili partnericom testirali na spolno prenosive bolesti i oboje ste dobili negativne rezultete, tada se dogovorite i za budućnost. Pri tome ja važno da se s partnerima dogovorite o vašoj budućnosti, ako se odlučite biti odani jedno drugom tada nema problema. No ni tada niste potpuno sigurni je li vaš partner/ica odan samo vama nitko ne može biti 100% siguran. No ukoliko utvrdite granice i među njima se krećete i ne prelazite ih tada ste sigurno sigurniji. 



Ne zatvarajte oči, može se dogoditi i vama! Sigurni ste od spolno prenosivih bolesti ukoliko se primjerno štitite. (photoXpress)

4. Razgovori o spolno prenosivim bolestima neka budu bez dlake na jezikuP


Ključno je, da ste s partnerima sposobni razgovarati otvoreno o vašem seksualnom životu. Neka vas ne bude strah ni sram govoriti o prošlim iskustvima, razjasnite moguće ne jasnoće u vezi s vašom seksualnošću. Otvoreno razgovarajte o testiranju na spolno prenosivebolesti i korištenju zaštite.

5. Poznajte svoje granice


Ponekad vam se stvari čine drukčije nakon nekoliko čaša alkohola ili nakon konzumacije ilegalnih supstanci. Stoga prije nego krenete u avanturu razmislite o svojim granicama i gdje su i do kuda ste spremni ići. kada se samo u jednom trenutku nađete u zagrljaju neznanca/neznanke sigurno neće biti vremena i mjesta za razmišljanje o granicama. Ne očekujte da će druga osoba imati kondom, ponesite ga vi.

6. Pobrinite se sami za sebe


Ponekad je nemoguće ne misliti na seks. Neprestano vam se mota po glavi i vjerojatno bi zaskočili prvu simpatičnu osobu koja vam se nađe na putu. Takve situacije su posebno nesigurne, jer potpuno izgubite pamet i iz glave vam isčeznu sve lekcije o sigurnom seksu. Prije nego krenete u osvajački pohod, opustite se uz dobru staru masturbaciju. Tako ćete o mogućem seksu s neznancem razmišljati malo trijeznijom glavom i razmisliti o sigurnom seksu.

preneseno sa : http://www.intimatemedicine.com.hr